Dagpauwoog in gras
26-NOV-2015 - In de afgelopen zeven jaar is Natuurbericht.nl uitgegroeid tot een gerenommeerd platform waar biologen van meer dan 15 organisaties dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de Nederlandse natuur publiceren. Natuurbericht gaat vanaf vandaag verder als NatureToday.com. De redenen zijn onder andere internationalisering, modernisering en integratie met citizen science websites.

De bij Natuurbericht betrokken organisaties publiceerden tot nu toe ruim 5500 natuurberichten die tezamen bijna 15 miljoen keer zijn bekeken door 2,7 miljoen mensen uit 208 landen. Met grote regelmaat worden berichten opgepakt door nationale en regionale media. Het doel van Natuurbericht om de samenleving te informeren over actuele gebeurtenissen in de natuur is dan ook meer dan geslaagd. Door het publiek en specifieke doelgroepen continu en actief te informeren over actuele ontwikkelingen in de natuur verwachten we dat de verbondenheid met, kennis over en waardering voor de natuur versterkt wordt en dat men meer gemotiveerd zal zijn om actief bij te dragen aan de monitoring, beheer en behoud van natuur.

Beuk in volledige herfsttint

Natuurnieuws uit de hele wereld en voor de hele wereld

Met Nature Today gaan we het Natuurbericht-concept opschalen naar een internationaal niveau. Het uiteindelijke doel is dat biologen van over de hele wereld op Nature Today verhalen publiceren over actuele ontwikkelingen in de natuur. De Nature Today website wordt zo ingericht dat eenvoudig regio’s aangemaakt kunnen worden. De site zal in de toekomst ook in meerdere talen weergegeven kunnen worden. Deze internationalisering zal geleidelijk ingevoerd worden. Naast natuurliefhebbers profiteren ook de biologen van de ruimere focus. Nature Today biedt hen nieuwe kansen om hun passie op grote schaal met geïnteresseerden te delen en aandacht te vragen voor de planten en dieren waar ze veel over weten.

Modernisering

Sinds 2008 is de manier waarop websites bekeken worden sterk veranderd. Nature Today biedt een geheel nieuwe eigentijdse vormgeving waar beeld veel centraler staat. De website is verder op alle soorten schermformaten goed te lezen. Daarnaast komt er ook een Nature Today app beschikbaar voor Android en iOS toestellen.

Citizen science modules

De komende maanden wordt Nature Today uitgebreid met een citizen science module. Zo zal Natuurkalender.nl, de website van het Nederlands fenologische waarnemingsnetwerk opgenomen worden. De citizen science functionaliteit van Nature Today kan ook ingezet gaan worden voor al bestaande of nieuwe netwerken binnen en buiten Nederland die mensen willen vragen om waarnemingen door te geven via websites of via een App.

Dagpauwoog

Locatiegebonden informatie over natuur en omgeving

In de loop van 2016 zal Nature Today via de Apps toegang gaan geven tot locatiegebonden informatie over natuur en omgeving. Meer informatie hierover wordt later bekend gemaakt.

Webshop

Een onderdeel dat prominenter in het hoofdmenu staat is de webshop. In feite is het voorlopig een verzameling van verwijzingen naar externe webshops. Indien u via Nature Today op deze webshops komt en u doet daar aankopen, zal een deel van het bedrag ten goede komen aan Nature Today. Deze inkomsten dragen bij aan het in stand houden en verder ontwikkelen van Nature Today.

We hopen dat u volop van de vele verhalen, beelden en informatie die Nature Today gaat aanbieden zult genieten.

Namens de gehele redactie,
Arnold van Vliet en Wichertje Bron, Wageningen University en Stichting voor Duurzame Ontwikkeling

De ontwikkeling tot Nature Today wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds, Climate-KIC programma, Wageningen University, Foundation for Sustainable Development