Natuurberichten

Uitgever: BLWG

Pagina 1 van 4 - 33 Resultaten

Rood dijkzonnetje (Blastenia crenularia) op graniet op de Markermeerdijk

Op de nieuwe Rode Lijst van bedreigde korstmossen staan veel soorten in een hogere bedreigingscategorie dan in de oude. Vijftien korstmossen die gebonden zijn aan natuursteen op dijken verloren veel leefgebied door de..


Lees verder 13 maart 2024   2 mnd oud
Stadsboom met korstmossen in Amsterdam

Je kunt nu zelf onderzoek doen naar de effecten van het warmere stadsklimaat op natuur in binnensteden. Dat kan door te kijken welke mossen en korstmossen op bomen in steden groeien. Tijdens een online lezing op 21 februari leggen..


Lees verder 12 februari 2024   4 mnd oud
Duinvegetatie met rendiermossen

Peter Eenshuistra uit Venlo is specialist in paddenstoelen, mossen, korstmossen én planten en draagt al decennia bij aan onderzoek naar deze soortgroepen. Wie is Peter en waar komt zijn passie voor de Nederlandse flora vandaan?..


Lees verder 28 november 2023   6 mnd oud
Kastanjeboleet primair

Door klimaatdoelstellingen en de biodiversiteitscrisis staan bossen volop in de aandacht. Daarbij gaat het vaak om het aantal hectares bos. Maar bossen hebben ook een eigen flora en fauna met kenmerkende soorten. Kruiden, mossen..


Lees verder 14 november 2023   6 mnd oud
duinsterretje - primair

Mossen hebben vaak een bescheiden formaat. Ze zijn soms nog geen centimeter lang en lastig op te merken. Vanwege dit kleine formaat zijn ze vaak niet dominant in het landschap aanwezig, maar dit geldt niet voor alle mossen. In de..


Lees verder 13 november 2023   6 mnd oud
gewoon sterschoteltje - primair

Korstmossen hebben vaak kleine proporties. Ze zijn soms nog geen millimeter groot en lastig op te merken. Dankzij hun kleine formaat zijn korstmossen vaak aangepast aan hele specifieke omstandigheden, zoals twijgjes, boomspleten..


Lees verder 11 september 2023   9 mnd oud
Korstmossen op wegeik

Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Groningen zijn korstmossen op eikenbomen in 2022 onderzocht om de ruimtelijke effecten van ammoniak op natuur in kaart te brengen. Het onderzoek toont aan dat er..


Lees verder 29 juli 2023   10 mnd oud
Kwelderknikmos - primair

Er komen talloze mossen in Nederland voor. De knikmossen vormen een erg onbekende groep binnen de mossen. Sommige knikmossen behoren echter tot de meest voorkomende mossensoorten van Nederland. Veel algemene soorten zijn gelukkig..


Lees verder 17 juli 2023   10 mnd oud
Gele korstmossen op eikenbomen zijn indicatief voor ammoniakvervuiling

Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Gelderland worden korstmossen op bomen dan ook al ruim dertig jaar gebruikt om de effecten van het ammoniakbeleid in kaart te brengen. Recent onderzoek toont aan..


Lees verder 10 mei 2023   1 jaar oud
oranje boomzonnetje - primair

In de afgelopen twintig jaar is Nederland een stuk zonniger geworden. Niet alleen door klimaatverandering, maar ook door de opkomst van een kleurrijke groep korstmossen: de boomzonnetjes. Deze groep was voor de eeuwwisseling niet..


Lees verder 3 april 2023   1 jaar oud

Archief