Stadsboom met korstmossen in Amsterdam

Zelf onderzoek doen naar (korst)mossen en stadsklimaat

BLWG, Hortus botanicus Leiden, Naturalis Biodiversity Center
12-FEB-2024 - Je kunt nu zelf onderzoek doen naar de effecten van het warmere stadsklimaat op natuur in binnensteden. Dat kan door te kijken welke mossen en korstmossen op bomen in steden groeien. Tijdens een online lezing op 21 februari leggen Tim Claerhout en Laurens Sparrius uit hoe je mee kunt doen.

In het project 'Verborgen Stadsnatuur' onderzoeken wetenschappers bij onder andere Naturalis, Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam het kleine leven tussen de straatstenen, op bomen en gebouwen, en in de bodem. Sommige soorten zijn goed aangepast aan het stadsklimaat: warme en droge omstandigheden. Het onderzoek over mossen en korstmossen op stadsbomen richt zich op het zoeken naar soorten waaraan je kunt aflezen hoe het op een bepaalde plek gesteld is met het stadsklimaat. Lees meer over dit onderzoeksproject op de website van Naturalis.

Zoekkaart (korst)mossen en hittestress

Aanmelden voor de online lezing

Je kunt je gratis aanmelden via dit formulier. Meld je aan voor 16 februari en ontvang de gratis zoekkaart per post. Alleen met deze kaart kun je deelnemen aan het onderzoek. Na 16 februari kun je je ook nog aanmelden, maar dan ontvang je de zoekkaart mogelijk niet op tijd.

Tijdens de lezing leggen we uit hoe het onderzoek werkt en hoe je kunt bijdragen. Daarna ben je klaar om het onderzoek uit te voeren op één of meer zelf gekozen locaties. Het doen van een meting kost ongeveer een kwartier per keer.

Tekst: Laurens Sparrius, BLWG
Beeld: Laurens Sparrius; BLWG