Kraanvogeltrek. Foto: Andreas Trepte, Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 2.5 Unported

De Kraanvogels zijn vertrokken

Sovon Vogelonderzoek Nederland
8-NOV-2011 - Afgelopen dagen zijn dé Kraanvogels van Diepholz, Rügen en andere verzamelplekken in Duitsland op de wieken gegaan en naar het zuiden getrokken. Vanaf Diepholz waren dat er zo’n 50.000 en vanaf Rügen zo’n 35.000. De alarmbellen gingen ook in Nederland rinkelen, want door de voorspelde oostenwinden zouden we nog wel eens een flink staartje van de trek mee kunnen pikken.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 8 november 2011

Afgelopen dagen zijn dé Kraanvogels van Diepholz, Rügen en andere verzamelplekken in Duitsland op de wieken gegaan en naar het zuiden getrokken. Vanaf Diepholz waren dat er zo’n 50.000 en vanaf Rügen zo’n 35.000. De alarmbellen gingen ook in Nederland rinkelen, want door de voorspelde oostenwinden zouden we nog wel eens een flink staartje van de trek mee kunnen pikken.

En dat is goed gebeurd. Op waarneming.nl is goed te zien waar de kraanvogels allemaal overgevlogen zijn. Vooral op 4 en 5 november liepen de aantallen snel op. Tot in Noord-Holland en Zeeland aan toe. Het gros is helaas alleen over Limburg getrokken.

Trekkende kraanvogels (foto: Andreas Trepte)

Er zijn 18.000 kraanvogels doorgegeven, uiteraard met veel groepen die door meer mensen zijn gemeld. Al deze waarnemingen laten echter goed zien dat de trek over Nederland zeer geconcentreerd op een paar dagen is gebeurd.  De komende dagen zullen er nog wel wat nadruppelen dus hou ramen en deuren open, dit kan tenlsotte makkelijk met de huidige zachte temperaturen, om het mooiste natuurgeluid tot u te nemen. Op de kraanvogelsite grus-grus.com is goed te zien wat de trekbanen zijn.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Andreas Trepte, Creative Commons