Lenteklokje, Leucojum vernum. Foto Jan van der Straaten, Saxifraga. Altijd naam vermelden.

Lenteklokje als start voorjaar!

FLORON
20-MRT-2008 - Wat kan het begin van de lente beter inluiden dan het Lenteklokje? Deze karakteristieke voorjaarsplant heeft zijn natuurlijke leefgebied in loofbossen in Middeneuropese berggebieden. In Nederland vinden we de soort in af en toe in parken en tuinen.

Bericht uitgegeven op donderdag 20 maart 2008 door FLORON (AJR/WS)

Wat kan het begin van de lente beter inluiden dan het Lenteklokje? Deze karakteristieke voorjaarsplant heeft zijn natuurlijke leefgebied in loofbossen in Middeneuropese berggebieden. In Nederland vinden we de soort in af en toe in parken en tuinen.

Foto: Jan van der Straaten, SaxifragaLenteklokje lijkt op een fors uitgevallen grootbloemig sneeuwklokje. In tegenstelling tot sneeuwklokje zijn alle bloemblaadjes even lang. Zij hebben bij de top een opvallende groene vlek. De plant bloeit al vanaf februari tot in april. Het is een karakteristieke voorjaarsplant van loofbossen op vochtige voedselrijke bodem in Middeneuropese berggebieden. De plant kwam in Nederland voor op slechts één natuurlijke groeiplaats. Dat was de 85-tachtig meter hoge Tankenberg bij Oldenzaal in Twente, een voorpost van het Middeneuropese verspreidingsgebied van de soort.

Lenteklokje werd dikwijls aangeplant op buitenplaatsen in Friesland, Groningen, langs de Utrechtse Vecht en langs de binnenduinrand. Hier verwilderde de plant en ging vervolgens als zogenaamde "stinzenplant" tot de Nederlandse flora behoren. De belangrijkste groeiplaatsen bevinden zich nu nog steeds op buitenplaatsen. Verder wordt de soort verspreid door heel Nederland in parken en tuinen aangeplant. Toch is het daar een vrij zeldzame verschijning. Om de plant op zijn natuurlijke standplaats tegen te komen verdient het aanbeveling om vroeg in het jaar te gaan speuren in het Duitse Teutoburgerwoud of de Eifel.

Links: