boomklever

Boomklever tienling: een record

Sovon Vogelonderzoek Nederland
23-APR-2008 - Dat vogels eieren leggen is uiteraard bekend, maar dat sommige vogels wel erg veel eieren weten te produceren weten minder mensen. In Uden werd een legsel van een boomklever gevonden met maar liefst tien eieren. Een record!

Bericht uitgegeven op woensdag 23 april 2008 door SOVON

Dat vogels eieren leggen is uiteraard bekend, maar dat sommige vogels wel erg veel eieren weten te produceren weten minder mensen. In Uden werd een legsel van een boomklever gevonden met maar liefst tien eieren. Een record!

In het bos begint het voorjaar stiekem altijd al in februari. De mezen en de boomklevers zijn dan al actief, zeker als de zon een beetje schijnt. Ook de spechten krijgen het dan al op de heupen. In maart is het een waar kakefonie van geluid en zie (lees: hoor) je soms door de bomen het bos niet meer.

In het bos zijn de holenbroeders goed vertegenwoordigd. Helaas zijn er voor al die holenbroedende mezen, klevers en spechten niet voldoende nestgelegenheden. Op een aantal plekken zijn daarom vogelwerkgroepen heel actief met het ophangen van talloze nestkasten. In Uden broeden sinds 2004 ook boomklevers in toenemende mate in de nestkasten. Bij een van de controles werd recent maar liefst een zogenaamde 10-legsel gevonden. Dit is zelfs voor een boomklever, die doorgaans zeven a acht eieren uitbroedt, wel erg veel. Helaas komen in de praktijk van deze grote legsels maar zelden alle eieren uit, laat staan alle jongen groot. Ook tijdens nestkastencontroles in de omgeving van Goor werd dit jaar voor het eerst een nest met tien eieren van een boomklever gevonden. Zijn deze legsels toeval of is er iets aan de hand?

Tekst en foto: Harvey van Diek, SOVON