Paardenbloem

Paardenbloemenpluis

FLORON
8-MEI-2008 - De paardenbloem is misschien wel de meest bekende plantensoort in ons land. Ze staan in deze tijd van het jaar overal volop te bloeien. Binnenkort veranderen de gele weilanden in een pluizige witte massa.

Bericht uitgegeven op donderdag 8 mei door FLORON

De paardenbloem is misschien wel de meest bekende plantensoort in ons land. Ze staan in deze tijd van het jaar overal volop te bloeien. Binnenkort veranderen de gele weilanden in een pluizige witte massa.

De variatie in paardenbloemen is groot. Vergelijk maar eens een paardenbloem uit een voedselarme duinvallei met die uit een goed bemest weiland. De eerste heeft veel smallere en dieper ingesneden bladen, en een kleiner bloemhoofdje. Ook de omwindselblaadjes, die als een kraag onder de het gele bloemhoofdje staan, zijn anders van vorm en kleur. Sommige plantenkenners onderscheiden dan ook honderden soorten paardenbloemen, waarvan er in ons land zo’n 250 bekend zijn.

De grote verscheidenheid is een gevolg van de mogelijkheid om zonder bevruchting kiemkrachtig zaad te produceren. Bij paardenbloemen komt dit uitzonderlijk veel voor en zo worden de eigenschappen van de ouderplant ongewijzigd doorgegeven. Alle levensvatbare genetische afwijkingen blijven daardoor behouden. Zolang de planten nog wel onderling kruisbaar zijn en vruchtbare nakomelingen opleveren rekenen we ze toch tot dezelfde soort. We spreken bij het voorkomen van dergelijke klonen vaak over microsoorten. Ook bij Havikskruiden en Bramen doet zich dit voor.

Tekst en foto: Wout van der Slikke