Koevinkje

Zomervlinders!

De Vlinderstichting
29-JUN-2008 - De zomervlinders beginnen te vliegen. Met deze mededeling kun je eigenlijk twee kanten uit. Maar of het nu om het een of het ander gaat, naar buiten moet je in elk geval!

Bericht uitgegeven door de Vlinderstichting op zondag 29 juni 2008

De zomervlinders beginnen te vliegen. Met deze mededeling kun je eigenlijk twee kanten uit. Maar of het nu om het een of het ander gaat, naar buiten moet je in elk geval!

 

Koevinkje

 
De eerste kant die je uit kunt met het begrip ‘zomervlinders’, is dat de groep van in de zomer actieve dagvlinders begint te vliegen. Over het bruin zandoogje is al een natuurbericht (Dwarrelende weiden) verschenen, maar nieuw is dat ook het groot dikkopje, het hooibeestje en het koevinkje volop actief zijn. Ook de tweede generatie van verschillende voorjaarssoorten beginnen te verschijnen. Er zijn boomblauwtjes en ook het bont zandoogje laat zich weer zien. Gelukkig kunnen we tijdens een boswandeling langs bosranden en graslanden eindelijk weer eens wat meer vlinders te zien en deze groep van zomervlinders is daar verantwoordelijk voor.

De tweede betekenis van de term ‘zomervlinder’ heeft betrekking op een paar heel fraaie nachtvlinders. Dit groepje nachtvlinders behoort tot de familie van de spanners en hebben meestal prachtig groen gekleurde vleugels. De meest spectaculaire is gewone zomervlinder die groot is en prachtig diep groen van kleur. De soort is niet zo zeldzaam, en vliegt rond in bosachtige gebieden. Heel algemeen en ook vaak in tuinen is de kleine zomervlinder aan te treffen. Beide soorten vliegen meestal alleen ’s nachts en met wat geluk zitten ze ’s ochtends nog bij de buitenlamp. Meer informatie over deze vlinders en andere zomervlinders is te vinden op www.vlindernet.nl.

Tekst: Dick Groenendijk, De Vlinderstichting
Foto: Ab Baas