Huismus. Foto: Ruud van Beusekom

Een oude bekende

Vogelbescherming Nederland
3-AUG-2008 - Wie kent ‘m niet? De huismus. Dacht je als kind aan een vogel, dan dacht je waarschijnlijk aan deze allemansvriend. Wie had kunnen denken dat het met de mus zo slecht zou gaan? In enkele decennia is het aantal gehalveerd, maar gelukkig kunnen we de mus een handje helpen.
Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op zondag 3 augustus 2008

Wie kent ‘m niet? De huismus. Dacht je als kind aan een vogel, dan dacht je waarschijnlijk aan deze allemansvriend. Wie had kunnen denken dat het met de mus zo slecht zou gaan? In enkele decennia is het aantal gehalveerd, maar gelukkig kunnen we de mus een handje helpen.

Even een paar wetenwaardigheden op een rij. Huismussen lopen niet, ze wippen. Ze vliegen ruim 35 kilometer per uur en kunnen een snelheid van ruim vijftig kilometer per uur halen. Huismussen komen over de hele wereld voor, in Nederland broeden ze sinds 4000 voor Christus. Kortom, deze gewone vogel is toch heel bijzonder!

Dat het niet goed gaat met de mus, dat is al wat langer bekend. Er valt niet echt een reden aan te wijzen, maar we weten wel dat er te weinig nestgelegenheid is.

Gelukkig kunnen we de huismus helpen, ook in de zomer. Dat is niet alleen goed voor de mus, maar ook leuk om te doen! Een paar simpele tips:

* Kies bij de inrichting van uw tuin of balkon voor beplanting die er voor zorgt dat er het hele jaar insecten en zaden te vinden zijn. Creëer plekken waar katten niet bij kunnen.

* Huismussen kunnen het hele jaar door gevoerd worden, maar koop speciaal voer en laat je informeren. Tafelmix voer en Hi-energy voer zijn verkrijgbaar in de winkel van Vogelbescherming Nederland en in een aantal tuincentra en dierenwinkels.

* Plaats een drinkschaal in de tuin of op het balkon, zodat mussen kunnen drinken en baden.

* Door uw tafelkleed buiten uit te kloppen maakt u de huismus blij met uw broodkruimels. Bij voorkeur op een vaste plaats en tijdstip.

* Hang speciale mussenpotten of nestkasten op tegen uw woning of schutting.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Ruud van Beusekom