tapuit

Eend verkent kust

Vogelbescherming Nederland
10-AUG-2008 - Fotograaf Jip Louwe Kooijmans en Paula Huigen trekken op maandag 11 augustus in een lelijke eend in één dag langs de Nederlandse kust. Hun doel: meer bescherming voor duin- en kustvogels.

Bericht uitgegeven door de Vogelbescherming op zondag 10 augustus 2008

 

Vogelliefhebbers Jip Louwe Kooijmans en Paula Huigen trekken op maandag 11 augustus in een lelijke eend in één dag langs de Nederlandse kust. Hun doel: meer bescherming voor duin- en kustvogels.

 

Zon, zee en strand. Dat is het beeld van de Nederlandse kust. Maar onze 450 kilometer lange kustlijn is veel meer. Er zijn industriegebieden met havens, maar ook prachtige stukken natuur. Fotograaf Jip Louwe en Paula vertrekken in hun lelijke eend bij zonsopgang vanuit Cadzand (Zeeland) en hopen rond zonsondergang bij de Punt van Reide in Noordoost-Groningen te zijn aangekomen. Onderweg schieten ze de mooiste plaatjes, die direct te bekijken zijn op www.mijnvogelactie.nl. Op deze site kunt u de actie ook financieel steunen. Wie minimaal 20 euro doneert, krijgt de vijf mooiste foto’s als ansichtkaart thuis gestuurd. Met de actie willen Jip Louwe en Paula mensen enthousiasmeren voor bescherming van duin- en kustvogels en zamelen ze tevens geld in voor de specifieke bescherming van één van de mooiste duinvogels: de tapuit.

 

Dit voorjaar is Vogelbescherming gestart met het Beschermingsplan Duin- en Kustvogels, waarin wordt gewerkt aan een betere natuurkwaliteit van onze kust. Dat levert hernieuwde kansen op voor veel vogels van de Rode Lijst, zoals de tapuit. Vroeger kwam deze vogel algemeen voor en dan vooral in onze duinstreek. Maar hun aantal is dramatisch gedaald, van enkele duizenden broedpaartjes tot naar schatting rond de 300 paartjes nu. De helft daarvan leeft in de duinen. Begrazingsprojecten en herstel van open, stuivend duin zijn enkele maatregelen om hun leefgebied te herstellen.

 

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland

Foto: Luc Hoogenstein