blauwe glazenmaker klein

Glazenmaker in je vijver

De Vlinderstichting
22-AUG-2008 - Veel mensen hebben tegenwoordig een vijver in de tuin. In het voorjaar is dat een paradijs voor kikkers en padden, nu sluipen er de blauwe glazenmakers uit.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op vrijdag 22 augustus 2008

Veel mensen hebben tegenwoordig een vijver in de tuin. In het voorjaar is dat een paradijs voor kikkers en padden, nu sluipen er de blauwe glazenmakers uit.

Mooie bloemen, prachtige doorkijkjes, gebruiksgroen zoals appelbomen en frambozenstruiken en hosta’s: ook de tuin is onderhevig aan mode. De laatste jaren zijn tuinvijvers in de mode en dat is een goede zaak voor planten en dieren die van natte natuur houden. Kleine watersalamanders hebben zich, dankzij de tuinvijvers, verder uit kunnen breiden en ook kikkers en padden voelen zich nu in het stedelijk gebied uitstekend thuis. Ook voor libellen geldt dat ze, dankzij tuinvijvers, op allerlei plekken in steden en dorpen te zien zijn. De vuurjuffer is daarvan een goed voorbeeld. In het voorjaar is deze prachtige vuurrode juffer bij heel veel vijvers aangetroffen.

Niet alleen de kleine en sierlijke juffertjes voelen zich thuis in vijvers. Ook de blauwe glazenmaker, een van die grote helikopterachtige libellen komt in – zelfs kleine – tuinvijvers voor. De eitjes worden afgezet op waterplanten en de larven leven wel twee jaar als rovers in de vijver. Ze eten daarbij alle dieren die ze ‘aankunnen’. In het begin zijn dat de kleinere diertjes, maar als ze zelf wat groter worden kunnen ze ook grotere prooien aan, zoals kikkervisjes en andere libellenlarven. Na twee jaar in het water kruipen de larven via een stengel van een water- of oeverplant het water uit.

De blauwe glazenmaker is een opvallend gekleurde libel. De mannetjes (foto boven) zijn blauw met geel en de vrouwtjes (foto rechts) voornamelijk groen met donkere vlekken. Glazenmakers zijn ongevaarlijk en steken of bijten niet. Blauwe glazenmakers kunnen soms tot ver in de schemering jagen. Zelfs als het al bijna donker is zie je ze nog vlak boven het water rondvliegen op zoek naar insecten. Vooral de komende weken zijn ze volop aan te treffen, ook bij u in de tuin of in het parkje op de hoek!

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Annette van Berkel & Kars Veling