knipsels

Nacht van de vleermuis is succes

Zoogdiervereniging
5-SEP-2008 - Met uitstekend weer, tientallen deelnemers en per excursie twee tot vier waargenomen verschillende soorten vleermuizen, is de Nacht van de vleermuis 2008 een succes geworden. Kinderen en volwassenen hebben nader kennis kunnen maken deze bijzondere nachtelijke vliegers. En dat beviel prima!

Bericht uitgegeven door Zoogdiervereniging VZZ op vrijdag 5 september 2008

Met uitstekend weer, tientallen deelnemers en per excursie twee tot vier waargenomen verschillende soorten vleermuizen, is de Nacht van de vleermuis 2008 een succes geworden. Kinderen en volwassenen hebben nader kennis kunnen maken met deze bijzondere nachtelijke vliegers. En dat beviel prima!

Tijdens de Europese Nacht van de vleermuis van zaterdag 30 augustus zijn er op diverse plekken in Nederland vleermuisexcursies gehouden. Het was ideaal weer om vleermuizen te zoeken: droog, warm en weinig wind. Hierdoor en door de deskundigheid van degenen die er met batdetector op uit trokken, konden veel vleermuizen gespot worden. Vooral de watervleermuizen stalen de show door over met grote snelheid over het water te scheren, tot enthousiasme van de deelnemers.

Naast de live kennismaking werd ook op andere manieren inzicht gegeven in de fascinerende wereld van de in Nederland levende vleermuizen. Bijvoorbeeld door na afloop van een wandeling een luciferdoosje met een papieren gewone dwergvleermuis en een suikerklontje erin uit te delen (zie foto). De dwergvleermuis is zo klein dat hij gemakkelijk in een luciferdoosje past en weegt niet meer dan een suikerklontje. Een verrassende ontdekking voor de meeste mensen die zich niet eerder in vleermuizen verdiept hadden.

Er kwamen zowel kinderen als volwassenen op de excursies af, tot tevredenheid van de organisatoren. Het doel van de Nacht is om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met vleermuizen. Dat is goed gelukt. De Europese Nacht van de Vleermuis werd in Nederland georganiseerd door de Vleermuiswerkgroep Nederland van de Zoogdiervereniging VZZ.


Ter illustratie hieronder een kort verslagje van een van de vele excursies in het kader van de Nacht van de Vleermuis.

Excursie in Schinnen-Thull (15 deelnemers)
Na een korte uitleg over vleermuizen ging de groep met vier bat-detectoren op stap onder leiding van Alf Keulen en Lou Houben. De vleermuisexcursie ging naar de Muldersplas en langs de Geleenbeek tussen Thull en Schinnen. Langs de oude mijnspoorlijn werden veel gewone dwergvleermuizen met de batdetector gehoord en tegen de nachtelijke hemel gezien. Ook kwam een jagende rosse vleermuis over. Op de brug over de Geleenbeek bij Schinnen werden boven het water jagende Watervleermuizen gezien. Na een stukje door het bos, waar ook nog veel glimwormen werden gezien, werden boven de Muldersplas nog zoekend naar dwergvleermuizen, watervleermuizen en een laatvlieger waargenomen.

Bron: Verslag door Carolien van der Graaf op www.vleermuis.net en Olaf Op den Kamp Natuurhistorisch Genootschap in Limburg (Excursie in Schinnen-Thull)
Foto: Carolien van der Graaf, www.vleermuis.net