Kleine rietgans
Piet Munsterman, Saxifraga

Enkele reis vanuit Spitsbergen

Vogelbescherming Nederland
23-SEP-2008 - Sommige trekvogels zijn er al vroeg bij. Neem bijvoorbeeld de kleine rietgans. De bladeren zijn nog niet van de bomen gevallen of de eerste exemplaren zijn al in ons land te zien. De kleine rietgans komt uit Spitsbergen, waar het in deze tijd van het jaar al snel koud wordt.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op dinsdag 23 september 2008

Sommige trekvogels zijn er al vroeg bij. Neem bijvoorbeeld de kleine rietgans. De bladeren zijn nog niet van de bomen gevallen of de eerste exemplaren zijn al in ons land te zien. De kleine rietgans komt uit Spitsbergen, waar het in deze tijd van het jaar al snel koud wordt.

Wil je de kleine rietgans live zien? Ga dan de komende weken naar Zuidwest Friesland. De eerste exemplaren zijn hier dan te bewonderen. Op een oppervlakte van slechts enkele vierkante meters verzamelen zich tienduizenden kleine rieten. Dat is een bijzonder fenomeen om te zien, want alle kleine rietganzen van Spitsbergen verblijven dan enige tijd hier. Ze zijn hier gekomen via pleisterplaatsen langs de kust van Noorwegen en Denemarken. In november trekken ze dan in grote, wat rommelige groepen verder, om te overwinteren in Nederland en Vlaanderen. In de loop van december trekken de eerste vogels alweer richting het noorden, om daar het einde van de winter af te wachten.

De kleine rietgans en de ‘gewone’ rietgans zijn makkelijk met elkaar te verwarren. Beiden hebben een grijsbruin kleed, maar de kleine rietgans is te herkennen aan de donkerdere kop en hals. Ook heeft ‘ie een hogere roep dan de rietgans. Kenmerkend zijn de roze poten en de roze band over de snavel.

De populatie kleine rietganzen op Spitsbergen is sinds de jaren zestig flink gegroeid. Toen waren er ruim 10.000 vogels, nu ongeveer 50.000. De populatie blijft echter erg gevoelig voor verstoring door jacht en verandering in voedselaanbod.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Piet Munsterman, Saxifraga