Kleine rietgans nb breed formaat

Kleine rietganzen: voer voor ganzenfreaks

Sovon Vogelonderzoek Nederland
1-MRT-2011 - Qua vogels zitten we nu in zo’n net-niet periode. Het voorjaar is nog niet echt begonnen en de wintergasten beginnen zich langzaam klaar te stomen voor de reis terug naar het noorden. Dat geldt zeker voor de winterganzen. Zij eten nu hun buikje helemaal rond om zo fit mogelijk aan de reis te beginnen. Veel vogelaars grijpen deze tijd aan om nog eens extra naar ganzen te kijken; voor ze weer vertrokken zijn. Een lastige ‘klant’ onder de ganzen is de kleine rietgans. Lastig, want deze gans is vrij moeilijk te onderscheiden van de andere ganzen. Het gros is al weer gevlogen, maar een enkeling hangt nog rond.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 1 maart 2011 

Qua vogels zitten we nu in zo’n net-niet periode. Het voorjaar is nog niet echt begonnen en de wintergasten beginnen zich langzaam klaar te stomen voor de reis terug naar het noorden. Dat geldt zeker voor de winterganzen. Zij eten nu hun buikje helemaal rond om zo fit mogelijk aan de reis te beginnen. Veel vogelaars grijpen deze tijd aan om nog eens extra naar ganzen te kijken; voor ze weer vertrokken zijn. Een lastige ‘klant’ onder de ganzen is de kleine rietgans. Lastig, want deze gans is vrij moeilijk te onderscheiden van de andere ganzen. Het gros is al weer gevlogen, maar een enkeling hangt nog rond.

Een van de lastiger ganzensoorten om te determineren is de kleine rietgans. Het voorkomen van de kleine rietgans in ons land beperkt zich hoofdzakelijk tot een paar belangrijke pleisterplaatsen: Zuidwest-Friesland, Midden-Delfland en Zeeuws-Vlaanderen. Hier komen de grootste concentraties kleine rietganzen voor. Daarnaast kunnen er overal in het land eenlingen of kleine groepjes tussen de vele tienduizenden andere ganzen opduiken.

Kleine rietganzen (foto: Piet Munsterman)

Een kleine rietgans ontdekken, bijvoorbeeld in een grote groep rietganzen, is geen sinecure. Als een grote bruine brij lopen de rietganzen door elkaar te foerageren en probeer er dan maar eens een ‘kleine riet’ tussen te vinden. Toch is het mogelijk, want er zijn een paar dingen waar u op kunt letten.

De kleine rietgans is een vrij kleine compacte gans met een donkere hals en nek, een kleine snavel met een roze bandje erop, en roze poten. De andere rietganzen hebben ook een donkere hals en nek, maar niet in combinatie met de roze onderdelen. Door deze roze snavelband en roze poten kun je de kleine rietgans van de andere ganzen onderscheiden. Ook de rugkleur wijkt enigszins af van die van de andere rietganzen. Deze is licht blauwgrijs gekleurd en bij de andere rietganzen een stuk donkerder. Dus als je in die bruine brij een wat lichter gekleurde rug voorbij ziet schuifelen, dan heb je waarschijnlijk bingo. Voor de zekerheid moet je dan natuurlijk nog wel even de roze snavelband en roze poten checken. Veel speurplezier voordat alle ganzen weer gevlogen zijn!

Op de soortenpagina van de SOVON-site vind je meer informatie over de kleine rietgans.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Piet Munsterman, Saxifraga