Zwerm spreeuwen public domain, wikipedia
8-OKT-2008 - Het najaar is dan toch echt losgebarsten. Tijdens de 'World Bird Watch' van afgelopen zaterdag werden er al bijzonder hoge aantallen van trekkende vinken, spreeuwen en koperwieken gemeld. Die hoge aantallen vliegen een paar dagen later nog steeds, zeker met het geweldige weer van het moment.

Bericht uitgegeven door SOVON op woensdag 8 oktober 2008

Het najaar is dan toch echt losgebarsten. Tijdens de 'World Bird Watch' van afgelopen zaterdag werden er al bijzonder hoge aantallen van trekkende vinken, spreeuwen en koperwieken gemeld. Die hoge aantallen vliegen een paar dagen later nog steeds, zeker met het geweldige weer van het moment.

Wie nu op een willekeurige plek in het landschap gaat staan, ziet voortdurend kleine groepjes zangvogels naar het zuiden vliegen. Het gros is vink, maar ook kepen, sijzen, kwikstaarten en uiteraard koperwieken zijn vertegenwoordigd. Tegen de knalblauwe lucht steken de voortploeterende stipjes mooi af.


Zwerm spreeuwen

Dit zijn topdagen voor de echte trekteller. Soms zijn de aantallen passerende zangvogels zo hoog dat het gewoon niet meer bij te houden is. Spectaculair.

Veel bosvogels grijpen het mooie najaarsweer aan om nog even hun hoogtse lied ten gehore te brengen. Overal hoor je roodborsten en heggenmussen. Leve het najaar!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Jerry Segraves, Wikipedia