logo nacht van de nacht

Klok verzetten en lichten doven

Zoogdiervereniging
25-OKT-2008 - Op zaterdag 25 oktober, de nacht waarin de klok een uur wordt verzet, gaan de lichten uit van honderden gebouwen, kerken, bruggen en monumenten. En er zijn in op veel plekken activiteiten in de nachtelijke natuur.

Bericht uitgegeven door Zoogdiervereniging VZZ op zaterdag 25 oktober 2008

Op zaterdag 25 oktober, de nacht waarin de klok een uur wordt verzet, gaan de lichten uit van honderden gebouwen, kerken, bruggen en monumenten. En er zijn op veel plekken activiteiten in de nachtelijke natuur.

De Dom in Utrecht, de Euromast in Rotterdam, de Grote Kerk in Alkmaar, de Eusebiuskerk in Arnhem en vele andere markante gebouwen komen in het donker te staan. Tientallen belastingkantoren, alle vestigingen van IKEA, de hoofdkantoren en tientallen lokale vestigingen van de Rabobank en ook het World Fashion Centre in Amsterdam doen op 25 oktober de lichten uit. Zij steunen hiermee de vierde Nacht van de Nacht, georganiseerd door Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties.

Honderd gemeenten doven lichten en roepen ook hun bedrijven op dat te doen. Zo dooft het dorpje Achtkarspelen in Friesland tijdens de Nacht de lichten van alle 67 gemeentelijke gebouwen, van gemeentehuis en brandweerkazernes tot sportzalen en dorpshuizen. In Heerhugowaard gaat de straatverlichting in de hele woonwijk Butterhuizen uit. In Drachten gaan 115 schijnwerpers uit op drie verschillende plekken in het centrum. In Den Bosch worden het Stadskantoor, het Stadhuis, kantoren van Essent en van Waterschap Aa en Maas, de Sint-Jan en de Van Lanschottoren in het donker gehuld. De exploitant van een reclamemast in Schinnen, die in 2007 is uitgeroepen tot ‘lelijkst verlichte plek’, is door de gemeente Schinnen verzocht het licht te doven.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt jaarlijks zeker 3 procent lichter. Plekken waar het nog echt donker is, worden steeds zeldzamer. En we verspillen zo steeds meer energie. Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties organiseren daarom op zaterdag 25 oktober de vierde Nacht van de Nacht met veel ‘duistere’ publieksactiviteiten in het hele land. Van een donkere vaartocht in het Friese Grou tot fluisterfietstochten en griezelverhalen in het Limburgse Maastricht. Zie voor meer informatie en alle activiteiten www.nachtvandenacht.nl

Eerder deze week was op natuurbericht.nl te lezen dat het bewijs gevonden is van het negatieve effect van licht op vleermuizen. Licht verstoort de vliegroutes van vleermuizen zo bleek uit het bericht.

Doe het licht uit en doe mee met een activiteit, kijk op: www.nachtvandenacht.nl 
Bron: Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties