Pestvogel, wikipedia, (www.photo-natur.de).  Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5

Op naar een kleurrijke winter!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
8-NOV-2008 - Ieder jaar tegen het einde van het jaar is het weer spannend. Komen ze, de pestvogels en zo ja in welke getale? En wordt het een echt invasiejaar? De eerste berichten zijn positief!

Bericht uitgegeven door SOVON op zaterdag 8 november 2008

Ieder jaar tegen het einde van het jaar is het weer spannend. Komen ze, de pestvogels en zo ja in welke getale? En wordt het een echt invasiejaar? De eerste berichten zijn positief!

Nadat er de laatste dagen al op diverse plekken groepen pestvogels zijn waargenomen: 12 op Texel (2 nov), 22 in Veenendaal (31 okt), 10 in Meijendel (31 okt) en 15 in Culemborg (29 okt), was het afgelopen weekend de beurt aan Terschelling. Arie Ouwerkerk, beroepsvogelaar, fotograaf en woonachtig op Terschelling ontdekte een fraaie groep van 21 exemplaren op West. Opvallend was dat er in de groep van 21 exemplaren maar één adult aanwezig was. De rest van de groep bestond allemaal uit juveniele exemplaren.

Adulte en juveniele pestvogels zijn relatief eenvoudig van elkaar te onderscheiden door het feit dat een adulte vogel rode wasachtige kleine veertjes en duidelijk witte V-randjes aan de armpennen heeft. De vleugels van een jonge pestvogel zijn wat saaier gekleurd.

Al met al zijn de eerste voortekenen voor een kleurrijke winter positief. Houd oren en ogen geopend, ook in uw eigen achtertuin, want pestvogels kunnen overal opduiken waar bessen (Gelderse Roos, jeneverbes, rozenbottels etc.) aanwezig zijn.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Andreas Trepte, photo-natur