witte hermelijn Rollin Verlinde

Het wordt een witte kerst!

Zoogdiervereniging
18-DEC-2008 - Nu de eerste meldingen van witte hermelijnen binnen zijn, kunnen we het met zekerheid stellen: het wordt een witte kerst.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging VZZ op donderdag 18 december 2008

 

Nu de eerste meldingen van witte hermelijnen binnen zijn, kunnen we het met zekerheid stellen: het wordt een witte kerst.

 

Met de eerste sneeuw werden ook de eerste hermelijnen in wit winterkleed doorgegeven aan de natuurkalender. Op 14 oktober werd in Zuid-Limburg de eerste witte hermelijn gespot. Dat is vroeg: het vroegste witte dier in een natuurhistorische collectie werd verzameld op 5 december (in 1930). Waarnemingen van hermelijnen in overgangs- en winterkleed zijn overigens nog steeds zeer welkom.

 

Een groot deel van de hermelijnen in Nederland wordt in de winter wit: ze verharen in het voorjaar en najaar, en bij deze dieren zijn de winterharen wit. Bij sneeuw is die witte kleur handig: het dier valt minder op in de sneeuw voor prooidieren én voor dieren die zelf uitzijn op een hermelijn als maaltijd.

 

Een opgezette witte hermelijn uit de collectie van het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis.

 

De hermelijn verschiet natuurlijk niet ineens van kleur: de witte haren zijn als eerste te zien op de flanken en de staart, en “kruipen” naar boven tot het hele dier wit is, op de zwarte staartpunt na: het winterkleed. Het stadium waarin het dier nog bruine delen heeft, noemen we ‘overgangskleed’.

 

De Natuurkalender is geïnteresseerd in uw eerste waarneming van hermelijnen in overgangsvacht en van hermelijnen in compleet winterkleed. Ook waarnemingen uit oude veldboekjes van jaren terug zijn welkom. Maar ook latere waarnemingen van witte en overgangsdieren kunnen ingevoerd worden op www.telmee.nl en www.waarneming.nl.

 

Tekst en foto: Jasja Dekker, de Zoogdiervereniging