Jaar van de Egel logo

2009 wordt het Jaar van de Egel!

Zoogdiervereniging
1-JAN-2009 - De Zoogdiervereniging maakt zich zorgen over de egel en start een grootse onderzoekscampagne waaraan alle Nederlanders mee kunnen doen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op 1 januari 2009

 

De Zoogdiervereniging maakt zich zorgen over de egel en start een grootse onderzoekscampagne waaraan alle Nederlanders mee kunnen doen. Zie www.jaarvandeegel.nl 

 

De Zoogdiervereniging maakt zich zorgen over de egel en heeft 2009 tot Jaar van de Egel uitgeroepen. In een grootschalig onderzoek waaraan alle Nederlanders mee kunnen doen, wil de vereniging te weten komen hoe het precies met dit bijzondere zoogdier gaat en of de egel op de Rode lijst van bedreigde zoogdieren moet komen.

 

Directeur van de Zoogdiervereniging, Jos Teeuwisse: ‘Iedereen kent de egel maar tegenwoordig zie je hem vaker dood langs de weg liggen dan rondsnuffelen in de tuin.’

 

Terwijl de egels zelf nog in diepe winterslaap zijn, start vandaag, 1 januari 2009, een echt prikkeljaar, het Jaar van de Egel. Er zijn aanwijzingen dat het niet goed gaat met de egel in Nederland. Zo worden er blijkens onderzoeksgegevens van de Zoogdiervereniging elk jaar zeker 100.000 egels doodgereden in het verkeer.

 

Bij het opstellen van een advies voor de Rode lijst voor bedreigde zoogdieren moest de Zoogdiervereniging echter vaststellen dat er onvoldoende gegevens waren om de egel een extra beschermde status te geven. Met de nu gestarte grootschalige onderzoekscampagne kan deze leemte in kennis gedicht worden.

 

 

 

Van belang is daarom dat zo veel mogelijk Nederlanders hun ogen en oren open houden en waarnemingen van levende (maar ook dode) egels doorgeven. Zo komen we erachter of de egel nog wel overal in Nederland voorkomt, of uit bepaalde gebieden verdwenen is. Aanvullende onderzoeken maken het plaatje compleet.

 

De campagne Jaar van de Egel zal zijn hoogtepunt hebben tijdens het derde weekend van september, wanneer voor het eerst het Egelweekend wordt gehouden. Dan zijn er diverse activiteiten waar de egel centraal staat en wordt de grootste egeltelling ooit gehouden.

 

Meer informatie over deze en andere activiteiten volgt in de loop van het jaar. Op de website www.jaarvandeegel.nl kunt u de ontwikkelingen volgen.

 

Mensen die een egel gezien hebben, kunnen via deze site de waarneming doorgeven. De site is nog in ontwikkeling en zal in de loop van het jaar steeds meer te bieden hebben.

 

Tekst: Eric van Kaathoven, www.zoogdiervereniging.nl en www.jaarvandeegel.nl

Foto: ‘Egel in moestuin’ door natuurfotograaf Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net