Boomklever

Onderuitgezakt vogels kijken

Vogelbescherming Nederland
23-JAN-2009 - In het weekend van 24 en 25 januari is het weer zo ver: de Nationale Tuinvogeltelling! Het recept is simpel: tel een uur lang alle vogels die in je tuin voorbij komen en geef de resultaten door aan Vogelbescherming. Die maakt op basis van deze gegevens de Nationale Tuinvogel top 10. De grote vraag dit jaar: staat de huismus weer op één?

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op 23 januari 2009

In het weekend van 24 en 25 januari is het weer zo ver: de Nationale Tuinvogeltelling! Het recept is simpel: tel een uur lang alle vogels die in je tuin voorbij komen en geef de resultaten door aan Vogelbescherming. Die maakt op basis van deze gegevens de Nationale Tuinvogel top 10. De grote vraag dit jaar: staat de huismus weer op één?

Deze winter hebben veel mensen massaal de vogels in hun achtertuin gevoerd. Omdat het zo koud was. Maar ook omdat het zo leuk is. Door te voeren help je de vogels om gemakkelijker de winter door te komen, maar het is ook gewoon leuk om al die vogels in je tuin te zien.

Daarom organiseert Vogelbescherming Nederland voor de zesde keer op rij de Nationale Tuinvogeltelling. Deelnemers noteren een uur lang alle vogels die er in hun achtertuin voorbij komen. Op basis van die gegevens maakt Vogelbescherming de Nationale Tuinvogel Top 10.

Wil je tijdens zo’n uur ook echt iets zien, dan is het handig om al een paar dagen van te voren te beginnen met voeren. Zo weten de vogels waar er iets te halen valt. ’s Ochtends tussen 9 en 10 heb je de meeste kans om vogels te zien, ze zijn dan het meest actief. Als je een voedertafel of voerdersilo dicht bij het raam plaatst, wordt het kijken ook stukken eenvoudiger. Dus pak een gemakkelijke stoel, pen en papier en eventueel een verrekijker en kijk! Maar vooral: geniet! Want er valt meer te zien dan je denkt.

Vorig jaar stond de huismus op nummer 1, gevolgd door de koolmees en de merel. De grote vraag is of de huismus dit jaar nog steeds op een staat. En heeft de afgelopen vorstperiode nog invloed gehad op de Top 10? Allemaal vragen waar we zondagavond het antwoord op weten.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Martin Hierck.