Gele kornoelje bloei, close-up. Foto Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

Flits: Eerste gele kornoeljes in bloei

De Natuurkalender
24-JAN-2009 - De eerste waarneming van de gele kornoelje is doorgegeven via www.natuurkalender.nl. Twee weken later dan de eerste waarneming in 2008 en 2007 en iets eerder dan in 2006. De piek van de eerste bloeiwaarnemingen lag vorig jaar op 28 januari. Dat gaan we door de veel koelere omstandigheden en de twee weken achterstand bij lange na niet halen dit jaar.

Bericht uitgegeven op zaterdag 24 januari 2009 door De Natuurkalender.

De eerste waarneming van de gele kornoelje is doorgegeven via www.natuurkalender.nl. Twee weken later dan de eerste waarneming in 2008 en 2007 en iets eerder dan in 2006. De piek van de eerste bloeiwaarnemingen lag vorig jaar op 28 januari. Dat gaan we door de veel koelere omstandigheden en de twee weken achterstand bij lange na niet halen dit jaar.

Met de verwachte minimumtemperaturen onder de 0 graden Celsius in de komende week verwachten we dat de piek bij een normaal verloop van februari pas ergens rond 5 maart zal plaatsvinden (zie natuurverwachting op www.natuurkalender.nl), ruim een maand later dus dan vorig jaar. Als de maandverwachting van het KNMI uitkomen dan kan deze datum nog iets naar voren schuiven. Er wordt namelijk verwacht dat in de tweede helft van februari de temperatuur iets boven de normaal zullen liggen. Zie figuren 1, 2 en 3 voor een overzicht van het aantal eerste bloeiwaarnemingen van de gele kornoelje dat per week is doorgegeven in de jaren 2009, 2008 en 2006.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen Universiteit
Foto: Paul Busselen.


Figuur 1: Aantal eerste bloeiwaarnemingen dat per week is doorgegeven in 2009 (bron: www.natuurkalender.nl).


Figuur 2: Aantal eerste bloeiwaarnemingen dat per week is doorgegeven in 2008 (bron: www.natuurkalender.nl).


Figuur 3: Aantal eerste bloeiwaarnemingen dat per week is doorgegeven in 2006 (bron: www.natuurkalender.nl).