Paarse krokus

Buiten weer meer kleur

FLORON
2-MRT-2009 - Na de sneeuwklokjes en winterakonieten steken nu ook weer de eerste krokussen hun kop boven de grond. Met hun bonte verschijning komt er weer meer kleur in het buitengebeuren.

Bericht uitgegeven door FLORON op maandag 2 maart 2009.

Na de sneeuwklokjes en winterakonieten steken nu ook weer de eerste krokussen hun kop boven de grond. Met hun bonte verschijning komt er weer meer kleur in het buitengebeuren.

Net als veel andere vroegbloeiende bolgewasen komen krokussen van nature niet in ons land voor. Ze werden als sierplant in ons land ingevoerd uit het middengebergte van Zuid-oost-Europa en Zuidwest-Azië. Twee soorten, de Bonte krokus (wit met paarse strepen of vlekken, of geheel wit of paars) en de Boerenkrokus (lila tot lavendelblauw), verwilderden hier. We vinden ze vooral op oude buitenplaatsen en in omliggende weilanden in de noordelijke provincies, de Utrechtse vechtstreek en de binnenduinrand. Daarbuiten vinden we deze en andere soorten krokussen veel aangeplant in parken en gazons. Als vroege voorjaarsbloeiers doen ze het daar goed. Tegelijk met de lijnvormige bladen met witte middenstreep, komen ook de bloemen boven de grond. Onder de aangeplante gecultiveerde krokussoorten komen we een breed palet aan kleuren tegen.

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto's: Arnold van Vliet, Natuurkalender.