ijsvogelnieuw

Eerste ijsvogel gezien

Vogelbescherming Nederland
9-MRT-2009 - Even spannend was het wel. Zouden de ijsvogels zich voor de camera van www.beleefdelente.nl laten zien? Hebben ze de kou van afgelopen winter overleefd? We moesten er een week op wachten, maar afgelopen zaterdag toonde de eerste ijsvogel zich in volle glorie.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op maandag 9 maart 2009.

Even spannend was het wel. Zouden de ijsvogels zich voor de camera van www.beleefdelente.nl laten zien? Hebben ze de kou van afgelopen winter overleefd? We moesten er een week op wachten, maar afgelopen zaterdag toonde de eerste ijsvogel zich in volle glorie.

Webloghouder Jelle Harder schrijft in zijn eerste post op www.beleefdelente.nl al dat hij vaak gevraagd wordt of de ijsvogels de winter wel overleefd hebben. Dat is een lastige vraag, waar voorlopig moeilijk een antwoord op te geven is. Een eerste voorzichtige schatting, maar dus niet gebaseerd op feiten, ligt op vijftig a zestig procent die de winter niet overleefd hebben. Naar verwachting zijn er eind april genoeg gegeven verzameld om een serieuze inschatting te maken.

Maar het was dus even afwachten of de ijsvogels op het landgoed in Leusden te voorschijn zouden komen. En jawel hoor, afgelopen zaterdag verscheen onze oranje met blauwe vriend pal voor de camera om eens rustig de omgeving te verkennen. Naar alle waarschijnlijkheid is het een mannetje. Deze inspecteren eerst de omgeving, zodat ze daarna het vrouwtje kunnen lokken.

Ook zondag liet de ijsvogel zich weer zien. De liefhebbers van onze visjesdief kunnen dus opgelucht ademhalen. Op naar een mooie lente.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Hierck