kaft lutra wasbeerhond

Wasbeerhond in Nederland: we volgen hem op de voet

Zoogdiervereniging
15-MRT-2009 - Wasbeerhonden worden sinds 1990 regelmatig in Nederland waargenomen. Onder andere vanwege de mogelijke verspreiding van ziekten, is het actief in de gaten houden van de ontwikkeling van deze uitheemse soort van belang. Onderzoekers Marcella Oerlemans en Paul Koene komen tot deze conclusie in een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lutra van de Zoogdiervereniging.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zondag 15 maart 2009

Wasbeerhonden worden sinds 1990 regelmatig in Nederland waargenomen. Onder andere vanwege de mogelijke verspreiding van ziekten, is het actief in de gaten houden van de ontwikkeling van deze uitheemse soort van belang. Onderzoekers Marcella Oerlemans en Paul Koene komen tot deze conclusie in een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lutra van de Zoogdiervereniging.

De wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides) komt van oorsprong uit China, Korea, delen van Rusland en Japan. De soort is tussen 1929 en 1955 geïntroduceerd in Europese delen van de voormalige Sovjet Unie (vanwege het bont). Daarvandaan heeft de wasbeerhond zich verspreid naar grote delen van West Europa, waaronder Duitsland en Frankrijk.

De wasbeerhond wordt sinds 1990 ook regelmatig in Nederland waargenomen, met name in het oosten van het land en in Limburg. Zo werd op 22 september tijdens de oogst van een perceel maïs bij Pieterburen een wegschietende wasbeerhond op de foto gezet (zie foto hieronder). Albert-Erik de Winter publiceerde hierover in het tijdschrift Zoogdier. Duitse ervaringen leren ons dat de populatie zeer snel kan groeien. De omstandigheden in Nederland zijn gunstig voor deze omnivoor die maïs en vruchten eet, maar ook kleine zoogdieren, vissen, vogels en kikkers. Op de site van onderzoeker Jaap Mulder staat een kaart van de waarnemingen van wasbeerhonden in Nederland.

De onderzoekers verwachten geen voedselconcurrentie tussen wasbeerhond, vos en das. Wel zouden ze een rol kunnen spelen in de verspreiding van ziekten, zoals rabiës (hondsdolheid), de vossenlintworm (die nu slechts in een klein deel van Nederland voorkomt) en de Trichinella-parasiet. Hierdoor kan de aanwezigheid van de wasbeerhond in Nederland consequenties hebben voor wilde dieren, huisdieren, boerderijdieren, maar ook voor mensen.

Geen reden tot paniek, maar wel aanleiding om de komst van wasbeerhonden naar Nederland in de gaten te houden, zo concluderen de Wageningse onderzoekers. Dat gebeurt ook. Het RIVM en het Bureau Mulder Natuurlijk onderzoeken bijvoorbeeld dode wasbeerhonden onder andere op parasieten. Voor meldingen en meer achtergrond, kijk op de site van Jaap Mulder.

Het Engelstalige artikel in Lutra is te downloaden op www.zoogdiervereniging.nl.

Tekst: www.zoogdiervereniging.nl
Figuur voorpagina Lutra, www.zoogdiervereniging.nl
Foto wasbeerhond, Harmen Hoofd