Torenvalk
© Han Bouwmeester AGAMI
19-MRT-2009 - Even slikken voor de torenvalkliefhebbers. De nestkast op www.beleefdelente.nl waar het paartje torenvalk jaar na jaar liefdevol hun jongen groot brengt is bezet door een paartje holenduiven. Inmiddels hebben de duifjes ook al een ei gelegd.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op donderdag 19 maart 2009

Even slikken voor de torenvalkliefhebbers. De nestkast op www.beleefdelente.nl waar het paartje torenvalk jaar na jaar liefdevol hun jongen groot brengt is bezet door een paartje holenduiven. Inmiddels hebben de duifjes ook al een ei gelegd.

 
Trots zit mevrouw holenduif op haar ei in het torenvalknest. Dat was wel het laatste wat de torenvalkliefhebbers hadden verwacht. De afgelopen week kwamen de holenduiven steeds vaker op bezoek, wat af en toe tot een confrontatie met de torenvalken leidde. Er werden daarbij rake klappen uitgedeeld.

Moeten de torenvalken nu op zoek naar een nieuw plekje om te broeden? Niet per se. Het kan zijn dat de torenvalk de holenduiven alsnog verjaagd. Ook kan het zijn dat de torenvalken netjes hun beurt afwachten en pas gaan broeden als alle jonge duiven zijn uitgevlogen. Dat zal dan begin mei zijn en is nog op tijd. Torenvalken hebben een enorme spreiding qua broedseizoen. Ze leggen hun eerste ei tussen eind maart en eind mei.

Het is dus even afwachten wat er gaat gebeuren. Eén ding is zeker, spannend is het wel op www.beleefdelente.nl

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Han Bouwmeester