Hazelaar, mannelijke bloeiwijzen. Fotograaf onbekend. GNU-licentie

Hazelaar bijna uitgebloeid

De Natuurkalender
22-MRT-2009 - De hazelaar is bijna uitgebloeid. De afgelopen week nam het aantal hazelaarpollen in de lucht sterk af. De komende twee weken wordt er naar verwachting elke dag nog een aantal pollen geteld, daarna zit het er voor dit jaar al weer op voor de hazelaar. Goed nieuws dus voor de mensen met een hazelaarallergie.
Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op zondag 22 maart 2009

De hazelaar is bijna uitgebloeid. De afgelopen week nam het aantal hazelaarpollen in de lucht sterk af. De komende twee weken wordt er naar verwachting elke dag nog een aantal pollen geteld, daarna zit het er voor dit jaar al weer op voor de hazelaar. Goed nieuws dus voor de mensen met een hazelaarallergie.

 
Het LUMC en het Elkerliekziekenhuis tellen elke dag het aantal pollen in de lucht. Van de hazelaar worden nooit veel pollen geteld. Dit jaar telde het LUMC maximaal 26 hazelaarpollen per kubieke meter lucht. Het Elkerliekziekenhuis telde er zo'n 65. De afgelopen week nam het aantal flink af tot rond of onder de tien. Kijkend naar het verleden zal het bloeiseizoen van de hazelaar er eind maart echt op zitten.

In warme winters kan de hazelaar al in december gaan bloeien. Afgelopen winter was de koudste in twaalf jaar, de hazelaar bloeide daardoor ook later dan de voorgaande jaren, in januari. Vanaf het moment dat de eerste bloeiende hazelaars worden gemeld, duurt het vervolgens nog een aantal weken voordat de hazelaar volop in bloei staat en er pollen worden geteld.Tekst: Wichertje Bron, de Natuurkalender
Foto: Wikipedia, GNU-licentie