Rietgors. Foto: Martijn van Schie

Zingende rietgors kondigt lente aan

25-MRT-2009 - De eerste zingende rietgorzen zijn vrijdag al waargenomen. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten hoorde tijdens een inspectieronde door de Nieuwkoopse Plassen een bekend geluid.
Bericht uitgegeven op woensdag 25 maart 2009

De eerste zingende rietgorzen zijn vrijdag al waargenomen. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten hoorde tijdens een inspectieronde door de Nieuwkoopse Plassen een bekend geluid.

Hoewel het er nog maar één was, zat er een dapper mannetje vrouwtjes te lokken met zijn melodramatisch gezang. "Het is een heerlijke beleving om de voorjaarsgeluiden weer uit het riet te horen komen" zegt Pietersen. "Met dit heerlijke weer kan het niet lang meer duren voordat er massaal zingende vogels zitten."Rietvogelparadijs
De rietgors is de eerste rietvogel die zich hier laat horen. De komende weken volgen nog veel meer rietvogelsoorten, want de rietlanden van de Nieuwkoopse Plassen zijn voor hen zeer belangrijk.

Zo komt de rietzanger hier in enorme aantallen voor. Met meer dan duizend broedende paartjes huisvesten de Nieuwkoopse Plassen een belangrijk deel van de Europese populatie. Mede hierdoor zijn de Nieuwkoopse Plassen aangewezen als Natura 2000-gebied. Deze natuurgebieden vormen Europese netwerk dat van levensbelang is voor het overleven van bijzondere plant- en diersoorten.

Andere rietvogels komen ook in flinke aantallen in de Nieuwkoopse Plassen voor. De rietkragen zijn belangrijk voor de kleurrijke blauwborst, de luidruchtige kleine karkiet, de verborgen bosrietzanger en de rietgors. Maar zij stellen wel eisen aan het riet. Voor sommige vogels moet er jong riet zijn, andere broeden enkel in meerderjarig riet. Natuurmonumenten maakt actief afspraken met de rietpachters over de rietoogst. Zo blijven hier en daar blijven randen overjarig riet staan.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Martijn van Schie