Fish and Wildlife Service; Public Domain

Bijzondere groep gorzen in de Kwade Hoek

7-JAN-2010 - Maandag 4 januari ontdekte Natuurmonumenten vrijwilliger Ad van den Berge een bonte verzameling gorzen in de Kwade Hoek (ZH). In de groep zaten sneeuwgorzen, ijsgorzen en rietgorzen.

Bericht uitgeven op donderdag 7 januari 2010

Maandag 4 januari ontdekte Natuurmonumenten vrijwilliger Ad van den Berge een bonte verzameling gorzen in de Kwade Hoek (ZH). In de groep zaten sneeuwgorzen, ijsgorzen en rietgorzen.

Sneeuwgorzen overwinteren in Nederland langs de kust. Vooral de Kwade Hoek (Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland). is een ideaal gebied voor deze zangvogel. De strand- en kwelderkruiden voorzien de sneeuwgorzen in de winter van zaadjes. Boswachter Ted Sluijter: ’Er overwinteren elk jaar sneeuwgorzen in de Kwade Hoek. Deze combinatie van sneeuwgorzen, ijsgorzen en rietgorzen was wel heel bijzonder om te zien!’  

Arctische vogel

 
  Sneeuwgors
Maar weinig zangvogels broeden zo ver naar het noorden als de sneeuwgors. Ze broeden langs de kust van Scandinavië en zelfs op IJsland. Deze arctische vogel vliegt rond oktober zuidelijk naar de kust van de Noordzee en de Oostzee (bij Finland en Denemarken). Ted Sluijter: ‘Hoewel ze elk jaar in Nederland zijn, zie je ze niet elk jaar.’ Vanaf maart vliegen ze weer noordelijk naar hun broedgebieden.

De groep vogels in de Kwade Hoek bestond uit ongeveer 25 sneeuwgorzen, 7 rietgorzen en 3 ijsgorzen. De ijsgors broedt zomers in Scandinavië en Rusland. Ted Sluijter: ‘Een groot deel overwintert in Zuid-Rusland, maar er zijn ook ijsgorzen die overwinteren langs de kusten van de Noordzee. Deze vogel zien we ’s winters maar af en toe in Nederland.’ 

In de winter bij elkaar
Waarom de verschillende vogels bij elkaar zitten weet Ted Sluijter niet zeker. Mogelijke redenen zijn:

· Voedselkeuze; de vogels hebben dezelfde voedselkeuze in de winter.
· Veiligheid; in een groepje is er altijd wel eentje die op tijd een roofvogel ziet 
  aankomen.
· Verwevenheid: die gorzen zijn ook familie van elkaar.

Ted Sluijter: ‘Het is in ieder geval een prachtig gezicht. Als ze opvliegen lijken het net dansende sneeuwvlokjes!’

Vogelvangers
In de regio zijn vogelvangers actief die het voorzien hebben op de sneeuwgorzen. Een paartje wilde sneeuwgorzen eindigt zo in de volière bij mensen thuis. Natuurmonumenten houdt, zolang de vogels in de Kwade Hoek zitten, extra toezicht.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Donna Dewhurst, U.S. Fish and Wildlife Service; Publiek Domein