Gewoon herderstasje
Foto Wout van der Slikke

Stads herderstasje hard van stapel

FLORON
6-APR-2009 - De stad is gemiddeld een paar graden warmer dan het buitengebied. Op beschutte stenige plekken in de zon kan de temperatuur ook in het voorjaar al flink oplopen. Het seizoen begint daar eerder en zit er voor dit herderstasje alweer bijna op.

Bericht uitgegeven door FLORON op maandag 6 april 2009

De stad is gemiddeld een paar graden warmer dan het buitengebied. Op beschutte stenige plekken in de zon kan de temperatuur ook in het voorjaar al flink oplopen. Het seizoen begint daar eerder en zit er voor dit herderstasje alweer bijna op.

 
 
 
Er zijn nogal wat planten met kleine witte bloemen in de stedelijke omgeving. We vinden er nu ondermeer Vroegeling, Kleine veldkers, Gewone muur, Deens lepelblad en Gewoon herderstasje. Deze laatste is te onderscheiden door de stervormige haren op het blad. Dat vraagt wel om bestudering van nabij, bij voorkeur met een loep.

Makkelijker is het als de plant in vrucht staat, want die is omgekeerd hartvormig en zo kenmerkend dat de plant er zijn naam aan ontleent. De Nederlandse soortsnaam, herderstasje, is een rechtstreekse vertaling van de wetenschappelijke, Capsella bursa-pastoris.


Tekst en foto1: Wout van der Slikke, FLORON
Foto2: Rasbak, GNU-licentie