bruine winterjuffer klein

Winterjuffer weer thuis

De Vlinderstichting
9-APR-2009 - Voor libellen is het nog volop winter. De meeste soorten brengen als larve onder water en in de waterbodem de winter door. Zeker nu het water nog koud is, zal het wel even duren voor de eerste vuurjuffertjes uitsluipen. De bruine winterjuffer is echter alweer in zijn voortplantingsgebied gezien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 9 april 2009

Voor libellen is het nog volop winter. De meeste soorten brengen als larve onder water en in de waterbodem de winter door. Zeker nu het water nog koud is, zal het wel even duren voor de eerste vuurjuffertjes uitsluipen. De bruine winterjuffer is echter alweer in zijn voortplantingsgebied gezien.

Alleen de bruine en noordse winterjuffer overwinteren als libel. Ze trekken in het najaar weg van het water om een beschutte plek op de heide of in bosrandjes en ruigten in de buurt of zelfs op kilometers afstand op te zoeken. Hier zitten ze gedurende een aantal maanden in rust. De zeldzame noordse winterjuffer is nog niet in zijn voortplantingsgebied gezien, maar de bruine winterjuffer (foto) heeft zijn overwinteringsplekken verlaten en is weer thuis. Ze zijn in de buurt van hun voortplantingswater aan te treffen, speurend naar een partner, parend of bezig met het afzetten van de eitjes. Dit gebeurt op drijvend plantenmateriaal. De afgelopen jaren is de bruine winterjuffer zich sterk aan het uitbreiden. Inmiddels is de soort verspreid over het land te zien, maar de meesten zitten in het zuiden.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting