Sleedoorn
foto Wout van der Slikke

Warme aprilmaand zorgt voor overweldigende bloei

FLORON
29-APR-2009 - Deze maand gaat de boeken in als warmste aprilmaand ooit gemeten. De effecten van de hoge temperaturen zien we duidelijk terug in de natuur. Bloemen komen vroeg en massaal in bloei, bomen staan in korte tijd volledig in blad.

Bericht uitgegeven door FLORON op woensdag 29 april 2009

Deze maand gaat de boeken in als een na warmste aprilmaand ooit gemeten. De effecten van de hoge temperaturen zien we duidelijk terug in de natuur. Bloemen komen vroeg en massaal in bloei, bomen staan in korte tijd volledig in blad.

De start van het nieuwe groeiseizoen hangt samen met daglengte en temperatuur. De daglengte volgt een regelmatige cyclus, maar de temperatuur in een bepaalde periode verschilt van jaar tot jaar. Nu we een extreem warme aprilmaand beleven, is duidelijk te zien dat de natuur daarop reageert.

 
  Sleedoornbloesem
De bladontplooiing voltrekt zich doorgaans in een paar dagen tot meer dan een week. Het tijdstip waarop dat gebeurt, verschilt van soort tot soort. In de bladknoppen liggen de bladstructuren al gereed. Door verhoogde wateropname bij hogere temperaturen lopen de knoppen uit en komt het frisse groen tevoorschijn. Nu we al wekenlang bovengemiddelde temperaturen hebben gehad, komen zelfs late soorten als eik al in blad. Ook de bloesem van vruchtbomen is dit jaar vroeg en overweldigend. Met Pasen stonden kersen, krenten, sleedoorn, peren en zelfs appels al massaal in bloei. Een goede strategie van deze insektenbestuivers, omdat met het mooie weer ook veel insekten rondvliegen.

Kruidachtige planten bloeien dit voorjaar eveneens uitbundig. Het lijkt er op dat alle planten van dezelfde soort nu vrijwel tegelijkertijd in bloei komen. Door die massaliteit valt de bloei ervan meer op dan in andere jaren. Na een koude start van het jaar is het plotseling een aantal weken bovengemiddeld warm en komen ook meer soorten tegelijkertijd in bloei dan wanneer er een geleidelijke temperatuursopbouw plaatsvindt. In de afgelopen weken kon je op sommige plaatsen velden met vroegeling, paardenbloem, madeliefje, pinksterbloem en draadereprijs zien alsof het bollenvelden waren. Daslook, scherpe boterbloem en tal van andere soorten die doorgaans pas begin mei bloeien waren de afgelopen week al volop te zien. Met zo’n ‘zomer’ in april is het haast niet bij te houden.

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON