egel uitsnede

Egels uit winterslaap

Zoogdiervereniging
22-APR-2009 - Er zijn altijd eenlingen die te vroeg wakker worden. Maar pas als de lente echt losbarst, zoals de afgelopen tijd, worden de egels massaal wakker uit hun winterslaap.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op woensdag 22 april 2009

Er zijn altijd eenlingen die te vroeg wakker worden. Maar pas als de lente echt losbarst, zoals de afgelopen tijd, worden de egels massaal wakker uit hun winterslaap.

Diverse mensen hebben ondertussen al egels gezien en doorgegeven aan de Zoogdiervereniging. Mede daardoor en door de contacten met egelopvangcentra kunnen we stellen dat de winterslaap nu toch echt wel voorbij is.

De incidentele meldingen van wakkere egels in maart zijn in april meer structureel geworden. De temperaturen zijn hoog genoeg en er is weer voldoende voedsel voor de egels die na de maanden van winterslaap weer op gewicht moeten komen. Dit is dus ook de tijd dat mensen weer egels gaan zien.

Egelmeldpunt
Ziet u dit jaar, het Jaar van de Egel, een egel rondsnuffelen in tuin of park, geef het dan door aan de Zoogdiervereniging. Dat kan via www.jaarvandeegel.nl (doorklikken op MELDPUNT). Ook waarnemingen van dode egels zijn, hoe triest ook, welkom. Alle plekken waar egels worden gezien, worden in kaart gebracht.

De Zoogdiervereniging hoopt dat zoveel mogelijk Nederlanders hun ogen en oren open houden en egels melden. Zo ontstaat een goed beeld waar nog egels gezien worden en waar niet. Komen ze nog overal in Nederland voor of worden ze in bepaalde gebieden nauwelijks of helemaal niet meer gezien? Een vergelijkbaar onderzoek in Engeland bracht bijvoorbeeld aan het licht dat in het stedelijke gebied van Londen nauwelijks nog egels gezien worden. Zie hiervoor het artikel 'Achteruitgang Engelse egels'. Naast de afzonderlijke waarnemingen van egels die worden verzameld via het meldpunt, zijn er ook bijna honderd vrijwilligers lid geworden van het E-team. Deze forenzen noteren een jaar lang op hun woon-werk route de dode egels die ze aantreffen.

Tekst: www.jaarvandeegel.nl
Foto (een van de eerste wakkere egels van dit jaar): D.Greydanus