Juveniele zeearend. Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer. GNU-licentie

Opnieuw zeearendjong in Oostvaardersplassen

22-APR-2009 - Het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen heeft dit jaar opnieuw succesvol gebroed. Vorig jaar kropen er twee jongen uit het ei. Dit jaar heeft de boswachter van Staatsbosbeheer vooralsnog één jong in zijn telescoopvizier gehad.

Bericht uitgegeven op woensdag 22 april 2009

Het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen heeft dit jaar opnieuw succesvol gebroed. Vorig jaar kropen er twee jongen uit het ei. Dit jaar heeft de boswachter van Staatsbosbeheer vooralsnog één jong in zijn telescoopvizier gehad.

 
Enkele weken geleden werd duidelijk, dat de roofvogels hoogstwaarschijnlijk weer aan het broeden waren. Eén van de vogels bleef vrijwel constant op het nest, terwijl de andere vogel zich regelmatig in de omgeving van het nest ophield. Op maandag 20 april 2009 was het zover: de boswachter zag één kopje van een jongen boven de rand, toen de ouders het nest even verlieten.

Staatsbosbeheer is zeer verheugd over het feit dat de zeearenden ook dit jaar weer in de Oostvaardersplassen zijn gaan broeden. Ze voelen zich hier goed thuis. Aan rust, voedsel en ruimte ontbreekt het de vogels hier niet. Zeearenden kiezen de Oostvaardersplassen al jaren als overwinteringsgebied en hebben hier de laatste drie jaar ook succesvol gebroed. Het nest en de omgeving zijn net als voorgaande jaren tot strikt rustgebied verklaard en niet toegankelijk voor publiek.

Lees hier meer over de zeearenden en bekijk de beelden van het broedseizoen 2006-2007. Toen broedden de zeearenden in het zicht van de webcam van Staatsbosbeheer. Bij het huidige nest staat geen webcam.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto van een eerder zeearendjong: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer (GNU-licentie)