roodoog klein

Kleine roodoogjuffer vervangt grote

De Vlinderstichting
26-JUN-2009 - De afgelopen dagen is de kleine roodoogjuffer flink gaan vliegen. Op sommige plaatsen is deze soort nu al talrijker dan de grote roodoogjuffer, die in mei het meest gezien werd. Deze twee juffers lijken op elkaar, maar zijn goed te onderscheiden als je op het juiste kenmerk let.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op vrijdag 26 juni 2009

De afgelopen dagen is de kleine roodoogjuffer flink gaan vliegen. Op sommige plaatsen is deze soort nu al talrijker dan de grote roodoogjuffer, die in mei het meest gezien werd. Deze twee juffers lijken op elkaar, maar zijn goed te onderscheiden als je op het juiste kenmerk let.

Normaalgesproken is de kleine roodoogjuffer pas in juli en augustus in zulke grote aantallen aanwezig, terwijl de meeste grote roodoogjuffers al in mei en juni vliegen. Beide soorten roodoogjuffers komen voor bij stilstaande en stromende wateren. De grote roodoogjuffer heeft graag drijvende waterplanten zoals gele plomp of waterlelie in haar leefgebied; de kleine roodoogjuffer vinden we meer bij ondergedoken waterplanten zoals gedoornd hoornblad en waterpest. Op veel plaatsen komen beide soorten voor, normaalgesproken echter wel na elkaar. Beide juffers hebben opvallende rode ogen, een blauw borststuk en blauwe segmenten aan het einde van hun achterlijf, het zogenaamde lantaarntje.

Het verschil tussen de twee soorten is niet zo moeilijk; als je let op dat lantaarntje op de laatste segmenten van het achterlijf. Bij de grote roodoogjuffer zijn de twee laatste segmenten blauw en bij de kleine is ook het daarvoor zittende segment nog zeker voor de helft blauw gekleurd. Met een verrekijker is dit verschil goed te zien, omdat de juffertjes meestal op waterplanten zitten en dus goed van opzij te bekijken zijn. Uw waarnemingen van roodoogjuffers, maar ook van andere libellen kunt u invoeren via de online invoersites landkaartje, telmee of waarneming.nl.Tekst:
Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Robert Ketelaar & Kars Veling