bruinvis

Eerste jonge bruinvissen geboren

Zoogdiervereniging
9-JUN-2009 - In de Nederlandse kustwateren zijn de eerste jonge bruivissen geboren. Het lijkt erop dat bruinvissen in onze kustwateren eerder geboren worden dan in de Duitse of Deense wateren. In ons land worden de eerste pasgeboren jongen vaak al in mei gevonden. Ter hoogte van Sylt (een belangrijk voortplaningsgebied) worden de meeste pasgeboren kalfjes pas in juni en juli gezien. Het totaal aantal jonge bruinvissen dat in de Nederlandse wateren geboren wordt is echter (nog) steeds zeer beperkt.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 9 juni 2009

In de Nederlandse kustwateren zijn de eerste jonge bruivissen geboren. Het lijkt erop dat bruinvissen in onze kustwateren eerder geboren worden dan in de Duitse of Deense wateren. In ons land worden de eerste pasgeboren jongen vaak al in mei gevonden. Ter hoogte van Sylt (een belangrijk voortplaningsgebied) worden de meeste pasgeboren kalfjes pas in juni en juli gezien. Het totaal aantal jonge bruinvissen dat in de Nederlandse wateren geboren wordt is echter (nog) steeds zeer beperkt.

De bruinvis, een van de kleinste dolfijnachtigen, komt regelmatig voor in de Nederlandse kustwateren. Ze worden vooral in de wintermaanden gezien, alleen of in kleine groepjes. De dichtstbijzijnde grote concentratie van de soort ligt in het Duitse deel van de Noordzee ten westen van het Waddeneiland Sylt (ongeveer 30.000 exemplaren); dit is voor zover bekend het belangrijkste voortplantingsgebied in de centrale Noordzee.

Bruinvissen kunnen 15 tot 20 jaar oud worden en zijn reproductief volwassen vanaf een leeftijd van 3 tot 5 jaar. Eens in de twee jaar bevalt het vrouwtje, na een zwangerschap van 11 maanden, van een kalfje. Bij geboorte zijn de kalfjes 70 tot 80 centimeter lang en wegen ze 5 tot 8 kilo. Gedurende acht maanden worden ze gezoogd; vanaf 4 maanden beginnen ze echter ook al al met het eten van vis als vast voedsel.

In het Nederlandse deel van de Noordzee worden met regelmaat bruinvissen gezien, maar nooit in grote aantallen. Vanaf het midden van de jaren 1990 worden ze wel met toenemende frequentie en aantallen waargenomen. Deze terugkeer kon goed worden gedocumenteerd aan de hand van zeevogetrektellingen (sinds 1972) en vliegtuigtellingen van de Waterdienst (sinds 1989).

Tegenwoordig is de bruinvis vooral in winter en vroege voorjaar een veel voorkomende kustbewoner in Nederland. De laatste jaren worden ook in het late voorjaar en de zomer bruinvissen in onze (kust)wateren waargenomen. Daarbij gebeurt het jaarlijks dat dode pasgeboren kalfjes op het strand worden gevonden.

Op 7 mei 2009 werd in het Dolfinarium van Harderwijk voor de tweede keer ooit in gevangenschap een jonge bruinvis geboren. De eerste keer was in augustus 2007 in Denemarken.

Tekst: Richard Witte van den Bosch, www.zoogdiervereniging.nl
Foto: Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net