grote vuurvlinder klein

Toch nog grote vuurvlinder in de Wieden

De Vlinderstichting
17-JUL-2009 - Ondanks intensief zoeken was de grote vuurvlinder de afgelopen drie jaar niet meer aangetroffen in de Wieden. Beheerder Paul Verbij van Natuurmonumenten vond woensdag gelukkig weer twee vlinders, dus de soort zit er nog!

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op vrijdag 17 juli 2009

Ondanks intensief zoeken was de grote vuurvlinder de afgelopen drie jaar niet meer aangetroffen in de Wieden. Beheerder Paul Verbij van Natuurmonumenten vond woensdag gelukkig weer twee vlinders, dus de soort zit er nog!

 
 
 
De grote vuurvlinder (Lycaena dispar) is een zeldzame vlinder in Nederland en de ondersoort batava is uniek voor ons land en komt nergens anders in de wereld voor. De soort vliegt in de Weeribben en de Rottige Meenthe, maar leek een jaar of wat verdwenen uit de Wieden. Er werd intensief gezocht, naar vlinders, maar ook naar eitjes en rupsen, maar dat leverde geen vondsten op. Fantastisch nieuws dus, dat woensdag twee vlinders werden gezien. De soort vliegt nog zeker een paar weken en we zijn benieuwd of er meer meldingen volgen. In de Weeribben en de Rottige Meenthe is de grote vuurvlinder ook al gezien en de komende weken zullen ook andere moerasgebieden in de buurt worden onderzocht. In goede jaren zou de soort zich wellicht uit kunnen breiden en nieuwe gebieden gaan bevolken.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: De Vlinderstichting, Ab Baas