Egel (Foto Vilda/Rollin Verlinde)

Veel egels dood door verkeer

Zoogdiervereniging
1-AUG-2009 - Iedereen kent ze wel, die stekelige huidjes op en langs de kant van de weg: platgereden egels. Geen leuk gezicht! Deze week heb ik al drie gevonden. Neemt de verkeersterfte onder egels toe?

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 1 augustus 2009

Iedereen kent ze wel, die stekelige huidjes op en langs de kant van de weg: platgereden egels. Geen leuk gezicht! Deze week heb ik al drie gevonden. Neemt de verkeersterfte onder egels toe?

Het lijkt wel of vooral egels het slachtoffer van het uitbreidende wegennet zijn, meer dan andere diersoorten. Of dat zo is weet ik niet, maar er zit wel een seizoenspatroon in het aantal verkeersslachtoffers onder de egels. 's Winters vind je nauwelijks platgereden egels. Dat is natuurlijk logisch, want dan houden ze een winterslaap. Zodra ze in april wakker worden, worden de eerste slachtoffers geregistreerd. Het aantal neemt vervolgens toe om in juli te pieken en daarna weer geleidelijk af te nemen tot de winterslaap in november begint.

Een piek in juli. Niet vreemd dus dat ik nu opeens veel platte egels zie. Waarschijnlijk heeft het te maken met het voortplantingsseizoen van egels. Die loopt van mei tot september, maar de piek ligt in juli. Mannetjesegels op zoek naar een vrouwtje breiden hun home range (het gebied dat ze regelmatig doorkruisen op zoek naar voedsel) sterk uit. Per nacht leggen ze dan tot enkele kilometers af. Daardoor neemt de kans dat ze een weg over moeten steken toe. Ook zijn ze mogelijk wat minder alert, te veel afgeleid door de gedachte aan een vrouwtje, waardoor ze minder goed opletten bij het oversteken van een weg.

Verkeersslachtoffers onder egels per maand
Aantal doodgereden egels per maand (© Zoogdiervereniging).

Wat betekent dit voor de egelpopulatie? Er zijn aanwijzingen dat het slecht gaat met de egelpopulatie in Nederland. Jaarlijks worden in Nederland waarschijnlijk 100.000 tot 300.000 egels doodgereden. Uit een onderzoek bij 't Harde bleek dat 6 tot 9% van de aanwezige egels de dood in het verkeer vond. Maar er zijn ook gebieden waar wel 20% verkeersslachtoffer wordt. Desalniettemin is dit waarschijnlijk niet de belangrijkste factor die de achteruitgang van de egels veroorzaakt. Veranderingen in het landschap, zoals het verdwijnen van heggen, bosjes en houtwallen, heeft waarschijnlijk meer invloed. De Zoogdiervereniging doet onderzoek naar de Nederlandse egelpopulatie. Lees daar meer over op www.jaarvandeegel.nl.

Tekst: Dennis Wansink, Zoogdiervereniging
Foto: Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net