ringslang

Eerste jonge ringslangen gezien!

Stichting RAVON
16-AUG-2009 - Vorige week zag één van de vrijwilligers van RAVON de eerste jonge ringslangen van dit jaar. De juvenieltjes werden aangetroffen in de provincie Utrecht op een plek waar een aantal broeihopen speciaal voor deze zeldzame slang zijn aangelegd. Onder een stuk plastic van één van de broeihopen vond de vrijwilliger in totaal maar liefst tien jonge ringslangen. Een mooier bewijs van het succes van dergelijke broeihopen is er niet!

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 16 augustus 2009

Vorige week zag één van de vrijwilligers van RAVON de eerste jonge ringslangen van dit jaar. De juvenieltjes werden aangetroffen in de provincie Utrecht op een plek waar een aantal broeihopen speciaal voor deze zeldzame slang zijn aangelegd. Onder een stuk plastic van één van de broeihopen vond de vrijwilliger in totaal maar liefst tien jonge ringslangen. Een mooier bewijs van het succes van dergelijke broeihopen is er niet!

De ringslang komt voornamelijk voor ten noorden van de grote rivieren. Het is een watergebonden slang met twee duidelijke gele vlekken achter de kop. De ringslang is de grootste slang in Nederland (maximaal 1 meter 40), maar hij is totaal ongevaarlijk. Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. Ringslangen leggen hun 20 tot 30 eieren in compost- en bladhopen en in mestvaalten. Door het verdwijnen van mestvaalten heeft de slang vaak moeite om nog geschikte eiafzetplekken te vinden. Vandaar ook dat er op diverse plekken in het land broeihopen worden aangelegd om de ringslang te helpen.

Tekst: Tamira Hankman, RAVON
Foto: Arnold van Rijsewijk, RAVON