Blauwalg, wikipedia, De houder van auteursrecht van deze afbeelding staat iedereen toe deze te gebruiken voor elk doeleinde inclusief ongelimiteerde redistributie, commercieel gebruik en modificatie.

Blauwalgvretertje breekt gif probleemloos af

20-AUG-2009 - Een goudalg luisterend naar de naam Ochromonas is in staat om giftige blauwalgen te verorberen en af te breken. “Dit kan een uitkomst zijn in de strijd tegen blauwalgplagen,” meent Ellen van Donk van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). In het septembernummer van het tijdschrift Freshwater Biology vertelt het internationale onderzoeksteam over de potentie van dit bijzondere blauwalgvretertje.

Bericht uitgegeven op donderdag 20 augustus 2009

Een goudalg luisterend naar de naam Ochromonas is in staat om giftige blauwalgen te verorberen en af te breken. “Dit kan een uitkomst zijn in de strijd tegen blauwalgplagen,” meent Ellen van Donk van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). In het septembernummer van het tijdschrift Freshwater Biology vertelt het internationale onderzoeksteam over de potentie van dit bijzondere blauwalgvretertje.

 
  Blauwalgen

De goudalg Ochromonas kan in labexperimenten in vier dagen tijd meer dan 90% van de aanwezige blauwalgen opeten, of ze nu giftig zijn of niet. Hij slokt de blauwalgen, officieel cyanobacteriën genaamd, in hun geheel op en verteert het gif zonder problemen. Zoetwaterbiologe Ellen van Donk licht de voordelen hiervan toe: ”Als deze goudalg een giftige cyanobacterie opeet, dan is het gif echt weg. Bij andere anti-blauwalgmaatregelen die nu voorgesteld worden, gaat het blauwalgengif niet kapot en komt het vrij in het water. En niet de algen, maar juist dat gif is het probleem.”

“We hopen nu dat deze goudalg ingezet kan worden voor biologische bestrijding van blauwalgen in natuurlijke meren,” zegt Van Donk. Net als bijvoorbeeld spintmijten in de Nederlandse kassen onder de duim worden gehouden door uitgezette roofmijten, hun natuurlijke vijanden. De blauwalgen, die extra hard kunnen gaan groeien door veel voedingsstoffen in het water, zouden zo ook teruggefloten kunnen worden. “Je zorgt dan voor een dynamisch evenwicht.”

Het begon allemaal met een toevallige ontdekking. In het lab van het NIOO heeft de onderzoeksgroep van Van Donk een aantal ‘mini-meren’ van 1000 liter staan. Tijdens een experiment verdween de laag blauwalgen in een van die meertjes plotseling. Van Donk werd nieuwsgierig en kwam zo de oorzaak op het spoor: de kleine goudalg.

“Deze goudalg eet van twee walletjes,” zegt Van Donk. “Door het eten van algen en bacteriën kan hij leven als een plant, en als een dier. En dat maakt hem succesvol.” Ochromonas komt voor in Nederlandse meren, maar het is onduidelijk hoe wijdverspreid precies. Van Noorse meren zijn die gegevens wel beschikbaar: het onderzoeksteam vond dat in 94% van de meren waar de blauwalg Microcystis voorkomt de goudalg óók present is. Hij kan dus onder dezelfde omstandigheden leven. Dat biedt perspectieven!

Het NIOO is al bezig met vervolgonderzoek. Hoe goed doet Ochromonas het in voedselrijke meren waar ook blauwalgen voorkomen? Kan hij daar daadwerkelijk explosies van blauwalggroei voorkomen? Wordt vervolgd!

Zie voor meer informatie: www.nioo.knaw.nl

Bron: NIOO-KNAW
Foto: Gibon, Wikipedia