juveniele zandhagedis

Jonge zandhagedissen zien eerste levenslicht!

Stichting RAVON
23-AUG-2009 - In de afgelopen twee weken zijn er weer volop jonge zandhagedissen gezien. Normaal gesproken valt de geboortepiek in de tweede helft van augustus, maar in warme zomers kan dat wat eerder zijn.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 23 augustus 2009

In de afgelopen twee weken zijn er weer volop jonge zandhagedissen gezien. Normaalgesproken valt de geboortepiek in de tweede helft van augustus, maar in warme zomers kan dat wat eerder zijn.

De periode tussen juli en begin oktober is de geboortetijd van zandhagedissen. De tijd dat ze als zelfstandig en vrij levend wezen hun intrede doen in de vrije wereld. Eigenlijk kun je van twee geboortes spreken: het moment waarop de moeder ze als eitje in het zand afzet en het moment dat de jonge hagedissen uit het ei kruipen.

Na de paartijd, die duurt van eind april tot begin juni, heeft het vrouwtje zandhagedis haar eitjes afgezet op een zorgvuldig uitgezocht, zonbeschenen plek in het zand. Dit is vaak een open plek in de heide of de duinen. Het zelf gegraven kuiltje waarin ze dat gedaan heeft, maakt ze weer zorgvuldig dicht. Niets dat dit geheime plekje nog verraadt aan mens of een passerende vos of bunzing. De zonnewarmte doet de rest. Na 6-8 weken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, komen de eitjes uit.

Als volleerde hagedisjes, direct in staat om bij dreigend gevaar hard weg te rennen en vanaf de eerste dag hun eigen voedsel te bemachtigen, kruipen de jonge dieren uit de zachte, perkamentachtige eischaaltjes. Deze blijven als geelwitte, lege kapsels in het zand achter. Een nieuwe generatie doet zijn intrede. Het jeugdkleed is prachtig: middelbruin met over het hele lijf een pareltekening van witte, donker omrande vlekjes. Ze houden direct al van een zonnebad op zijn tijd en zijn dus de komende maanden goed waar te nemen.

Tekst: Annemarie van Diepenbeek, RAVON
Foto: Arnold van Rijsewijk, RAVON