egel in het gras

Nederland meldt massaal egels

Zoogdiervereniging
22-SEP-2009 - Het eerste Egelweekend is een groot succes geworden. De activiteiten over egels (zoals open dagen van de opvangcentra) werden druk bezocht en er zijn op www.jaarvandeegel.nl veel meldingen binnengekomen in het kader van de ‘Egeltelling’. Er kwamen echter opmerkelijk weinig egelmeldingen van de Veluwe, grote delen van Flevoland, Friesland, Noord Holland en ten zuiden van de Rijnmond.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 22 september 2009 

 

Het eerste Egelweekend is een groot succes geworden. De activiteiten over egels (zoals open dagen van de opvangcentra) werden druk bezocht en er zijn op www.jaarvandeegel.nl veel meldingen binnengekomen in het kader van de ‘Egeltelling’. Er kwamen echter opmerkelijk weinig egelmeldingen van de Veluwe, grote delen van Flevoland, Friesland, Noord Holland en ten zuiden van de Rijnmond.

 

Initiatiefnemer, de Zoogdiervereniging, is zeer tevreden met de vele reacties en gaat nu aan de slag met het verwerken en analyseren van de meldingen. Op dit moment kunnen alleen voorlopige indrukken op basis van een deel van de meldingen gegeven worden.

 

Egelmeldingen op Telmee

 

 

Bovenstaand kaartje geeft alle dit jaar doorgegeven egelmeldingen weer die door mensen via www.jaarvandeegel.nl zijn ingevuld op de waarnemingen-website www.Telmee.nl. Dat zijn er al zeker vijfduizend. Maar dit is nog maar een deel van de cijfers. Ook op waarneming.nl zijn veel egels gemeld en bij de Zoogdiervereniging zijn nog meer dan vierduizend meldingen binnengekomen. Deze moeten nog verwerkt worden.

 

Er komen nog steeds veel meldingen binnen. Mensen kunnen nog het hele jaar op www.jaarvandeegel.nl doorgeven waar ze een egel gezien hebben. Maar ook de mensen die tegenwoordig nooit meer egels zien en vroeger wel, kunnen dit nog doorgeven op Jaarvandeegel.nl. Dit laatste deel van de onderzoekscampagne Jaar van de Egel is pas tijdens het Egelweekend geopend. Het aantal negatieve meldingen (mensen die geen egels meer zien) is nog beperkt maar heeft al een behoorlijke spreiding over het land. Zie het kaartje hieronder.

 

 

 

Conclusies?

De Zoogdiervereniging trekt op basis van deze voorlopige, en nog niet volledige, gegevens nog geen conclusies. Wat wel opvalt is dat er dus vrijwel in het hele land mensen zijn die geen egels (meer) zien in hun tuin. Aan de andere kant worden de egels op veel plekken nog gemeld wat zou kunnen duiden op een goede spreiding in het land. Opmerkelijk is dan wel dat een paar delen van het land nog heel wit zijn op het stippenkaartje, bijvoorbeeld de Veluwe, grote delen van Flevoland, Friesland, Noord Holland en ten zuiden van de Rijnmond.

 

Verwerken en analyse

De onderzoekers van de Zoogdiervereniging beginnen nu met de verwerking en de analyse van al deze gegevens. De komende weken en maanden wordt de verzamelde informatie over egels bij elkaar gelegd en geanalyseerd. De Zoogdiervereniging hoopt dan tegen het einde van het jaar (als de egels ondertussen in winterslaap zijn) te kunnen zeggen of het inderdaad zo slecht gaat met de egels als de trends nu aangeven. En of de egel op de Rode Lijst voor beschermde zoogdieren zou moeten komen.

 

Tekst: www.zoogdiervereniging.nl

Figuren: www.jaarvandeegel.nl

Foto: Mireille de Heer