oranje luzernevlinder sept klein

Duizenden oranje luzernevlinders

De Vlinderstichting
23-SEP-2009 - De oranje luzernevlinder, een trekvlinder die in sommige jaren vanuit het zuiden Nederland binnenkomt, heeft zich massaal voortgeplant en is nu met vele duizenden te zien. Zo lang er nog geen forse nachtvorst is, zullen deze vlinders aanwezig blijven.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 23 september 2009

De oranje luzernevlinder, een trekvlinder die in sommige jaren vanuit het zuiden Nederland binnenkomt, heeft zich massaal voortgeplant en is nu met vele duizenden te zien. Zo lang er nog geen forse nachtvorst is, zullen deze vlinders aanwezig blijven.

Op 3 september meldden we: "In juli was de oranje luzernevlinder, een trekvlinder uit het zuiden, veel aanwezig in ons land. Deze vlinders hebben zich inmiddels voortgeplant; de komende weken kunnen we hun nakomelingen volop tegenkomen. Wellicht in grote aantallen"!

Dat blijkt een goede voorspelling te zijn geweest, want de afgelopen dagen zijn er meer dan duizend meldingen van de oranje luzernevlinder binnengekomen. Sommige daarvan gingen niet over een of twee vlinders; regelmatig horen we berichten over meer dan 100 luzernevlinders bij elkaar. Het gaat op dit moment in Nederland vast en zeker over 100-duizenden vlinders. De grote aantallen worden vooral in het zuiden van het land gemeld, waarbij vooral Zuid-Limburg en Zeeland opvallen. Deze prachtige vlinder is echter in het hele land te zien. Omdat oranje luzernevlinders nogal actieve dieren zijn, krijg je ze niet altijd even goed te zien. Regelmatig komen er ook meldingen binnen van gele luzernevlinders en er zijn mensen die denken de niet in Nederland voorkomende zuidelijke luzernevlinder te hebben gespot. Meestal gaat het hierbij om de afwijkende helice-vorm van de oranje luzernevlinder.

De herkenning van de luzernevlinders is moeilijk, omdat ze veel vliegen en ze in rust altijd hun vleugels gesloten houden. De bovenzijde van de vleugels krijg je alleen te zien bij vliegende vlinders. Daarop zie je het beste met welke soort je te maken hebt. De gewone vorm van die oranje luzernevlinder is herkenbaar oranje (foto links) en vooral als deze vliegt valt de oranje kleur erg op. Moeilijker wordt het bij de gele helice-vorm van de oranje luzernevlinder (foto onder, links en midden), waarbij die oranje kleur ontbreekt. De oranje luzernevlinder en ook die helice-vorm heeft een vrij brede donkere rand langs de achtervleugel. Bij de gele is dat maar een klein streepje zwart. De gele luzernevlinder (foto onder rechts) is wel aanwezig in Nederland, maar de aantallen zijn laag. Kijk voor de beschrijvingen en veel meer foto’s op vlindernet.

 

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Jacques van Mastrigt, Ortwin Hoffmann & Kars Veling