wilgengouduil klein

Gouduilentijd

De Vlinderstichting
25-SEP-2009 - Er zijn de afgelopen dagen meer dan 100 soorten nachtvlinders gezien. Zoveel soorten nachtvlinders kom je niet zomaar tegen, daar moet je wel wat voor doen! Momenteel zijn vooral najaarsuilen aanwezig, waaronder prachtige gouduilen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op vrijdag 25 september 2009

Er zijn de afgelopen dagen meer dan 100 soorten nachtvlinders gezien. Zoveel soorten nachtvlinders kom je niet zomaar tegen, daar moet je wel wat voor doen! Momenteel zijn vooral najaarsuilen aanwezig, waaronder prachtige gouduilen.

Op veel plekken in Nederland worden er regelmatig met behulp van een felle lamp en een opgespannen wit laken nachtvlinders gelokt. De vlinders raken gedesoriënteerd en gaan zitten op het laken, waarna ze, met behulp van de nodige boeken, op naam kunnen worden gebracht. Er zijn meer dan 2000 soorten nachtvlinders in Nederland en die zijn niet allemaal even gemakkelijk uit elkaar te houden. Je hoeft trouwens niet zo’n installatie op te bouwen, want op een goede avond zitten er ook nachtvlinders bij de buitenlamp naast de voordeur. Er zijn de afgelopen dagen nog meer dan 100 verschillende soorten gemeld op de invoersites telmee, landkaartje en waarneming.nl. Nu, in het najaar, zijn er vooral veel uilen actief. Sommige vliegen wel door tot ver in december en kunnen ook prima tegen wat nachtvorst.

Ze hebben schitterende namen zoals roodkopwinteruil, maansikkeluil, donker brandnetelkapje, papegaaitje, piramidevlinder, roesje en puta-uil. Ook gouduilen zijn typisch najaarsvliegers. De afgelopen week zijn er onder andere meldingen van iepengouduil (foto boven) en wilgengouduil (foto links). De wilgengouduil is een vrij gewone soort, maar de iepengouduil is een stuk zeldzamer. Beide soorten leven als jonge rups in de bomen, maar eten later, als ze groter zijn, van allerlei kruidachtige planten. Datzelfde geldt voor de zeldzame populierengouduil, die de afgelopen dagen werd waargenomen in Culemborg, Posterholt, Neeritter en Wageningen.
Kijk voor meer informatie, foto's en verspreidingskaartjes van gouduilen op vlindernet.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting