bruine kikker

Bruine kikker met lentekriebels

Stichting RAVON
1-OKT-2009 - In de afgelopen weken zijn verschillende meldingen binnengekomen van roepende bruine kikkers in de tuinvijver. In deze periode van het jaar is dat erg ongebruikelijk. De bruine kikkerman roept normaliter alleen tijdens de voortplantingsperiode in het vroege voorjaar. De meest waarschijnlijke oorzaak is het aanhoudende mooie weer, waardoor de bruine kikker opnieuw de lentekriebels voelt.

Bericht uitgegeven door RAVON op donderdag 1 oktober 2009

In de afgelopen weken zijn verschillende meldingen binnengekomen van roepende bruine kikkers in de tuinvijver. In deze periode van het jaar is dat erg ongebruikelijk. De bruine kikkerman roept normaliter alleen tijdens de voortplantingsperiode in het vroege voorjaar. De meest waarschijnlijke oorzaak is het aanhoudende mooie weer, waardoor de bruine kikker opnieuw de lentekriebels voelt.

De bruine kikker is een middelgrote vrij robuuste kikker met een stompe snuit. Hij is variabel van kleur (bruin, roodbruin, geelbruin, grijsbruin), heeft een patroon van donkere vlekken en een lichte gemarmerde buik. De bruine kikker kan tot 11 cm groot worden.

De bruine kikker is, samen met de heikikker, de eerste kikker die in het voorjaar aan de voortplanting begint. In de maand maart zijn dan ook volop roepende mannetjes waar te nemen. Normaal gesproken zoekt de bruine kikker, afhankelijk van de temperatuur, in oktober / november zijn winterslaapplekje op. De roepende bruine kikkermannen van nu lijken echter wel iets anders aan hun hoofd te hebben en zijn voorlopig in elk geval nog niet aan hun winterrust toe.

Tekst: Tamira Hankman, RAVON
Foto: Arnold van Rijsewijk, RAVON