Kamferalant - bloem
Foto Benno te Linde - stichting Berglinde

Kamferalant, een nieuwkomer langs snelwegen

FLORON
7-OKT-2009 - Langs de A28 ter hoogte van ’t Harde en Nunspeet bloeit de Kamferalant. Deze plant werd hier drie jaar geleden voor het eerst ontdekt en bloeit sindsdien elk najaar. Even was het de vraag of zo’n Zuid - en Midden - Europese soort de afgelopen - relatief strenge - winter, wel zou overleven. Dat is dus zeker het geval geweest.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op woensdag 7 oktober 2009

Langs de A28 ter hoogte van ’t Harde en Nunspeet bloeit de Kamferalant. Deze plant werd hier drie jaar geleden voor het eerst ontdekt en bloeit sindsdien elk najaar. Even was het de vraag of zo’n Zuid - en Midden - Europese soort de afgelopen - relatief strenge - winter, wel zou overleven. Dat is dus zeker het geval geweest.

Kamferalant (Dittrichia graveolens) staat onmiddellijk naast het asfalt en in een smalle strook daarnaast. De planten zijn echter vooral op parkeerplaatsen en bij op- en afritten goed te zien. Verwar ze (vanuit de auto) niet met het Bezemkruiskruid (Senecio inaequidens) dat op de genoemde plaatsen ook veel voorkomt en bovendien opvallender is. Kamferalant is een tot ongeveer 30 centimeter hoge rijk vertakte composiet. De lintbloemen zijn meestal net iets langer dan de omwindselbladen. De gele lintbloemen vallen van dichtbij op door hun oranje-achtige uiteinden. Op afstand is de plant echter weinig opvallend gekleurd. Stengels, bladeren en omwindselbladen zijn bezet met lange haren met daartussen heel veel korte klierharen. Deze klierharen zorgen voor de opvallende geur waar de plant zijn naam aan te danken heeft. Er valt over te twisten, of dat de typische kamfergeur is, maar geuren doet hij in elk geval. De planten komen pas in de nazomer tot bloei en sterven in de loop van de herfst ook weer af, al blijven de afgestorven planten plaatselijk lang aanwezig.

Na de eerste vondst in 2006 bij ’t Harde werd Kamferalant op meer plaatsen aangetroffen. In 2007 volgde een uitgebreide speurtocht langs de snelwegen op de Veluwe. De plant werd op veel (parkeer)plaatsen en bij op- en afritten langs de A28 gevonden, en op drie plaatsen langs de A1 tussen Nieuw Milligen en Barneveld. Verder richting Deventer werd hij niet meer gezien. Hij stond ook niet langs de A50 tussen Arnhem en Kampen, maar weer wel bij Ravenstein. In 2008 volgden diverse andere meldingen: langs de A28 tussen Zeist en Leusden, bij Ekkersrijt bij Eindhoven, langs de A73, langs de Waal, en op enkele andere verspreide plekken.

De oorsprong bij ’t Harde ligt waarschijnlijk op een opslagterrein voor zwaar materieel. De vindplaatsen langs de snelwegen zijn mogelijk een gevolg van vrachtvervoer. Toch is daarmee de vraag waarom er zoveel vindplaatsen op de Veluwe zijn nog niet opgelost. Of wordt hij elders niet opgemerkt?

Tot nu toe zijn er uit 2009 nog geen waarnemingen gemeld op Waarneming.nl. Is de plant toch een beetje getroffen door afgelopen winter? Of gewoon niet gezien? We horen graag waar Kamferalant deze herfst wordt gevonden. Maar wees voorzichtig met waarnemen vanuit een rijdende auto.

Tekst: Egbert de Boer, FLORON
Foto's: Benno te Linde, stichting Berglinde