Mc flurry egel

Mc Flurry egel nog niet uitgestorven

Zoogdiervereniging
28-OKT-2009 - Ondanks maatregelen kunnen egels nog steeds vast komen te zitten in een weggegooid Mc Flurry bekertje. De Zoogdiervereniging ontving foto's van een verstrikte en later bevrijde jonge egel.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op woensdag 28 oktober 2009

 

Ondanks maatregelen kunnen egels nog steeds vast komen te zitten in een weggegooid Mc Flurry bekertje. De Zoogdiervereniging ontving foto's van een verstrikte en later bevrijde jonge egel.

 

Zomer 2008 heeft McDonald’s op verzoek van de Dierenbescherming een 'egelvriendelijke McFlurry-beker' ingevoerd. De beker, waarin egels vroeger soms vast kwamen te zitten, kreeg een nieuw deksel met een veel kleinere opening. Deze maatregel was nodig omdat egels gek zijn op zuivelproducten, en omdat mensen hun afval niet altijd netjes in de afvalbak gooien. Zuivel is overigens heel slecht voor egels: ze krijgen al diarree van een schoteltje melk. De doorsnede van de opening van de kraag is verkleind van 55 naar krap 35 millimeter, waardoor egels er niet meer met hun kop in zouden kunnen.

 

 

 

Jonge egel

De kleinere opening lijkt echter alleen voor volwassen exemplaren uitkomst te bieden. De Zoogdiervereniging, die dit jaar campagne voert voor de egels in het kader van het Jaar van de Egel, ontving een foto van Rose van der Haven.

 

In de ochtend van 21 oktober trof Van der Haven te Zevenhuizen (gemeente Bunschoten) op zo’n 1,5 kilometer van een Mc Donalds Drive In (Amersfoort, vestiging Noord) een jonge egel aan die vast zat in een Mc Flurry bekertje. Van der Haven aarzelde niet: ze bevrijdde het diertje en meldde deze bijzondere waarneming: ‘De egel liep over de weg als een kip zonder kop. Ik heb hem/haar naar de kant geleid en bevrijd van de beker. Ik heb tevens de egel verder in de berm teruggezet.’

 

Een korte rondvraag bij diverse egelkenners, leverde geen andere gevallen van na zomer 2008 op. Kees Moeliker deed wel al eens een proef met een dode jonge egel en de vernieuwde Mc Flurry en kwam tot de conclusie dat jonge egels er in vast kunnen komen te zitten.

 

 

Oproep

De Zoogdiervereniging wil graag weten of dit een uniek geval is, of het vaker voorkomt. Daarom roept zij mensen op om vergelijkbare waarnemingen te melden. Dat kan via een mail naar jaarvandeegel@zoogdiervereniging.nl. Het gaat om waarnemingen van na zomer 2008.  

 

Zie ook:

-precieze locatie van de waarneming op de site waarneming.nl:

-www.jaarvandeegel.nl     

 

Geraadpleegde bronnen voor achtergrondinformatie:

-Column Kees Moeliker 

-Dierenbescherming

 

Tekst: www.zoogdiervereniging.nl en www.jaarvandeegel.nl  

Foto's (gemaakt met mobieltje): Rose van der Haven