RAVONdag

Landelijke themadag RAVON op 21 november 2009

Stichting RAVON
12-NOV-2009 - De landelijke themadag van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 november 2009 in Nijmegen. De dag staat in het teken van exoten en de gloednieuwe atlas ‘De amfibieën en reptielen van Nederland’.

Bericht uitgegeven door RAVON op donderdag 12 november 2009

De landelijke themadag van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 november 2009 in Nijmegen. De dag staat in het teken van exoten en de gloednieuwe atlas ‘De amfibieën en reptielen van Nederland’.

Exoten in Nederland
Exoten zijn al lang geen onbekend verschijnsel meer in ons land. Deze planten, dieren en micro-organismen horen hier van nature niet thuis. Door de wereldwijde handel in planten en dieren (en het vervolgens uitzetten of ontsnappen in de vrije natuur) en het meeliften van exoten in kratten, containers, boten of vrachtwagens komen ze in Nederland terecht. Zo hebben zich sinds de jaren 90 al zeven nieuwe vissoorten in ons land gevestigd, waaronder de zonnebaars, de Donaubrasem en de marmergrondel. Maar ook de roodwangschildpad en de Italiaanse kamsalamander zijn voorbeelden van exoten die zich in ons land aardig weten te handhaven. Via verschillende presentaties zal deze ontwikkeling, zowel in nationaal als in ruimer perspectief (Europees en in tijd gezien), belicht worden.

Atlas ‘De amfibieën en reptielen van Nederland’
Op 18 november a.s. ziet de langverwachte atlas ‘De amfibieën en reptielen van Nederland’, deel 9 in de serie ‘Nederlandse Fauna’, het levenslicht. Op de themadag zal hier door de auteurs van dit indrukwekkende boekwerk ruim aandacht aan worden geschonken. De atlas is samengesteld door RAVON in samenwerking met Naturalis en EIS-Nederland en wordt verkocht door KNNV Uitgeverij.

Tussen de lezingen door is er volop gelegenheid om, onder het genot van een hapje en een drankje, (bij) te praten met oude bekenden of nieuwe kennissen en een bezoek te brengen aan de diverse boekenstands, informatiestands over faunapassages, natuurreizen en –fotografie en andere natuurgerelateerde zaken.

De themadag vindt plaats in de Linnaeuszaal van de Radboud Universiteit te Nijmegen aan de Heyendaalseweg. Kijk op www.ravon.nl voor het programma en een routebeschrijving. De dag is gratis toegankelijk en iedereen is vanaf 9.30 uur van harte welkom.

Jeugdprogramma
Na het grote succes in 2008 worden er ook dit jaar tijdens de themadag weer leuke en spannende activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Zo trekken we ondermeer, uitgerust met schepnet, richting water om het vissenleven eens van heel dichtbij te bekijken. Aanmelden is verplicht! Kijk snel op www.ravon.nl voor meer informatie.

Tekst: Tamira Hankman (RAVON)
Foto Italiaanse kamsalamander: Arnold van Rijsewijk (RAVON)
Foto onder: Elsa Brokkelkamp