Bezemkruiskruid
Foto: Wout van der Slikke

Bezemkruiskruid is een volhouder

FLORON
16-NOV-2009 - Het naseizoen hield dit jaar lang aan. Maar de laatste weken is het aantal bloeiende planten toch wel erg spaarzaam. Slechts een klein aantal soorten houdt het ook in november nog vol. Bezemkruiskruid is er zo een.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op maandag 16 november 2009

Het naseizoen hield dit jaar lang aan. Maar de laatste weken is het aantal bloeiende planten toch wel erg spaarzaam. Slechts een klein aantal soorten houdt het ook in november nog vol. Bezemkruiskruid is er zo een.

Bezemkruiskruid is een opvallende, geelbloeiende composiet met smalle bladeren en een wat bossige groeivorm door de bezemvormige vertakking. Vandaar de naam. We vinden de soort veelvuldig langs spoorwegen, snelwegen en rivieren, maar ook in bijvoorbeeld stedelijk gebied, zandige bermen en de duinen. Kortom, het is een wijdverspreide soort in ons land. Nu tenminste, want een paar decennia geleden was het in onze streken een zeldzaamheid.
De uitbreiding van Bezemkruiskruid is een mooi voorbeeld van een gestage opmars van een nieuwkomer in de Nederlandse flora. De eerste melding in Nederland stamt uit 1939, toen deze soort bij een wolverwerkingsfabriek in Tilburg werd aangetroffen. Ook in de buurt van wolwasserijen in België, Frankrijk en Duitsland was Bezemkruiskruid aangetroffen. Dat bleek dan ook de link naar de regio van herkomst: het zaad kwam mee met de geïmporteerde wol uit Afrika.

De wateren waaraan de wolwasserijen gevestigd waren voorzagen in het vervolgtransport. Zo nam de uitbreiding in ons land een aanvang vanuit België via de Maas. In de jaren tachtig was Bezemkruiskruid daardoor nog vooral een Limburgse rivierbegeleider. Van het vervoer over water, stapte de soort over op vervoer per spoor en gebruikte vervolgens ook het wegtransport. Het hielp de verdere verspreiding en maakte van Bezemkruiskruid een succesvol ingeburgerde exoot. Juist in deze tijd van het jaar als er aan bloemplanten niet veel meer te beleven is, zorgt dat voor een kleurrijk accent.

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON