Eikenprocessierups 16 05 2009

6 miljoen eitjes eikenprocessierups in Drenthe

De Natuurkalender
22-NOV-2009 - In de winter houden veel soorten zich rustig. Zo ook de eikenprocessierups. Maar op dit moment liggen in Drenthe mogelijk wel 63.000 eipakketjes, met elk ongeveer 100 eitjes, te wachten op komend voorjaar. Dit is de schatting na een omvangrijk monitoringproject in de provincie Drenthe, waar de rups sinds kort ook voorkomt.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 22 november 2009

In de winter houden veel soorten zich rustig. Zo ook de eikenprocessierups. Maar op dit moment liggen in Drenthe mogelijk wel 63.000 eipakketjes, met elk ongeveer 100 eitjes, te wachten op komend voorjaar. Dit is de schatting na een omvangrijk monitoringproject in de provincie Drenthe, waar de rups sinds kort ook voorkomt.

Voorheen was de eikenprocessierups voornamelijk een probleem voor de zuidelijke provincies, maar dat is verleden tijd. Door de stijgende temperaturen verspreiden deze rupsen en vlinders zich steeds noordelijker. Sinds kort is de rups ook in de provincie Drenthe aanwezig. Om meer inzicht te verkrijgen in de verspreiding in deze regio zijn begin juli 2009 feromoonvallen opgehangen. Deze bevatten seksuele geuren van de vrouwelijk vlinders die de mannetjes naar de vallen lokken. Uit de monitoring kon worden afgeleid, dat er deze zomer in potentie al 63.000 eipakketjes met elk gemiddeld 100 eitjes zijn afgezet.

Om deze snel verspreidende plaag efficiënt te kunnen bestrijden wordt aangeraden dat er een integraal registratie- en beheersysteem wordt ingevoerd. Een structurele aanpak van een structurele plaag. Daarnaast kan ingezet worden op de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups: de sluipvlieg en de sluipwesp. Door het creëren van natuurlijke milieus met hoge vegetatie en bloemen kunnen deze natuurlijke bestrijders gestimuleerd worden.

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea). Deze nachtvlinder vliegt vanaf juli tot begin september rond. Wanneer ze een geschikte eik gevonden heeft, zet ze haar eitjes af aan de zonnige kant van de boomtop. De eitjes overwinteren en komen uit wanneer de eiken uitlopen. Dat is meestal in april. Vanwege het grote aantal eitjes dat de vlinders leggen, raakt een eik al snel overbevolkt en trekken de rupsen ‘in processie’ naar een volgende boom.



Dit zou echter nog niet zo vervelend zijn, als de rupsen per stuk niet ongeveer 600.000 brandharen zouden loslaten. Deze haren veroorzaken onder andere klachten als jeuk, ademhalingsproblemen, koorts, ontstekingen en misselijkheid. In feite kan iedereen die in de buurt komt van een besmette eik hier last van krijgen. Het verraderlijke is, dat de klachten zich pas uren later kunnen openbaren, zodat de link met de eikenprocessierups niet altijd wordt gelegd.

Bron: Silvia Hellingman, Biocontrole, Rapportage Monitoring Eikenprocessierups 2009

Tekst: Lysanne Snijders, De Natuurkalender
Foto boven: eikenprocessievlinders gevangen met feromoonvallen op 7 augustus 2009: Silvia Hellingman
Foto onder: eikenprocessierupsen: Arnold van Vliet