Kesslers grondel

Kesslers grondel nu ook in de Maas aangetroffen

Stichting RAVON
22-NOV-2009 - Tijdens een visonderzoek op de Maas in de buurt van Kerkdriel is de Kesslers grondel aangetroffen. Dit is de eerste keer dat deze vissoort in de Maas is gevonden.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 22 november 2009

Tijdens een visonderzoek op de Maas in de buurt van Kerkdriel is de Kesslers grondel aangetroffen. Dit is de eerste keer dat deze vissoort in de Maas is gevonden.

De Kesslers grondel is in Nederland voor het eerst in 2007 ontdekt en heeft binnen enkele jaren de Rijn geheel gekoloniseerd. De soort bereikt inmiddels plaatselijk hoge dichtheden. In een eerder natuurbericht werd al een dichtheid aangegeven van 23 grondels op een traject van 5 meter (!). De verwachting is dat de Kesslers grondel zich nu ook in de Maas sterk zal uitbreiden.

Het optreden van Kesslers grondel is slecht nieuws voor inheemse vissoorten zoals de rivierdonderpad. De Kesslers grondel leeft namelijk op dezelfde plekken als de rivierdonderpad, maar wordt groter en heeft een relatief grotere bek. De Kesslers grondel is een echte rover die naast andere vissoorten ook zijn eigen soort eet. Recent werd een Kesslers grondel gevangen met in zijn bek nog een Kesslers grondel, die op zijn beurt ook een Kesslers grondel in zijn bek had.

De Kesslers grondel is in Nederland voor het eerst waargenomen in 2007. De soort komt oorspronkelijk uit de Donau in Roemenië. Door het verbinden van twee riviersystemen via het Rijn-Donau kanaal is de grondelsoort in Nederland terecht gekomen. De Kesslers grondel is niet de eerste exoot die in Nederland voorkomt. Inmiddels leven in ons land de Marmergrondel (aangetroffen in 2002), Zwartbekgrondel (aangetroffen in 2004) en Pontische stroomgrondel (aangetroffen in 2008). Voor de toekomst worden nog meer exoten verwacht in Nederland. Zo is de Naakthalsgrondel, ook afkomstig uit de Donau, al in Duitsland aangetroffen.

Tekst: Jöran Janse, RAVON
Foto: Jelger Herder, RAVON (www.digitalnature.org)